سوآپ گاز روسیه (وارداتی از ترکمنستان) از طریق ایران به ارمنستان یک بازی برد-برد بین دو کشور است، طبق این سناریو هزینه ترانزیت گاز روسیه کاهش مییابد و از طرفی ایران نیز وارد بازی گازی روسیه در ارمنستان میشود.
ایران یکی از بنیانگذاران اوپک است که از زمان تأسیس در سال ۱۹۶۰ تاکنون، سعی کرده منافع ملی خود را در بازارهای جهانی نفت با حضور مؤثر و فعال در این سازمان محقق کند.
تجربه روسیه و آمریکا نشان میدهد که تجارت گاز تنها صادرات گاز نیست، بلکه مجموعهای از صادرات، واردات، سوآپ و ترانزیت گاز را شامل شده به گونهای که منافع کشور را به صورت حداکثری تامین کند.
اولویت نخست ایران پس از تامین نیازهای داخلی، برای حضور در بازارهای گاز، صادرات به کشورهای همسایه و مقاصد نزدیک است تا آنجا که زمستان سرد سال گذشته بدون قطع گاز عبور کردیم و صادرات نفت و درآمدهای نفتی کشور افزایش یافت.
ایران زیرساخت لازم برای واردات گاز روسیه حداقل به میزان 20 میلیارد متر مکعب در سال را داراست و میتواند با واردات گاز روسیه با قیمت مناسب و صادرات آن به قیمت بالاتر، خود را به هاب گازی منطقه تبدیل کند.
تورم جهانی، قوانین محیط زیستی و اشتباه محاسباتی برای گذر از انرژی های فسیلی به انرژی های نو سه عاملی است که باعث کاهش عرضه در مقابل تقاضای رو به رشد آینده بازار جهانی است.
ارائه پیشنهادهای روسیه و ایران به چین و هند و تخفیف در نفت خام صادراتی این کشورها نگرانیها را در مورد آینده صادرات نفت عراق افزایش داده است. عراق ۹۵ درصد بودجه اش وابسته به صادرات نفت است.
دبیرکل جدید سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در گفت وگو با روزنامه الرای کویت، ایران را از مهمترین کشورهای موسس این سازمان خواند که نقش مهمی در ثبات بازار نفت دارد.
آمارهای BP به عنوان منبع معتبر تحلیل حوزه انرژی، گویای وضع نامطلوب مصرف گاز در ایران در مقایسه با سایر نقاط جهان شامل قاره آمریکا، اروپا، آفریقا، کشورهای CIS، آسیای پاسیفیک و خاورمیانه است.
عقد تفاهمنامه ۴۰میلیارد دلاری بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت گازپروم روسیه ظرفیتهای بالقوه بسیاری را در دل خود دارد که با بالفعل شدن این ظرفیتها که نیازمند عزم جدی مسئولان صنعت نفت است، اقدامات مهمی در صنعت نفت و گاز کشور به انجام میرسد.
مشاور اقتصادی نماینده ایران در امور افغانستان در گفتوگو با فارس گفت: به درخواست مکرر مقامات افغانستان و برای کاهش بهای سوخت ترانزیت گازوئیل از خاک ایران به مدت یکماه به افغانستان آزاد میشود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی صادرات نفت به پالایشگاههای فراسرزمینی را از جمله برنامههای دولت سیزدهم عنوان کرد و گفت: ماهانه ۱۰ هزار میلیارد تومان بدهی سررسید شده دولت قبل توسط دولت فعلی تسویه میشود.
همزمان با حضور ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه و مقامهای ارشد این کشور در ایران، شرکت ملی نفت ایران و گازپروم روسیه تفاهمنامهای در زمینه انرژی به ارزش حدود ۴۰ میلیارد دلار امضا کردند.
روسیه در تنش کنونی با غرب از گاز صادراتی خود به اروپا به عنوان ابزاری برای اعمال قدرت و پیشبرد اهداف خود استفاده کرد. اما چرا ایران به عنوان دومین ابرقدرت گازی جهان هیچ اهرم قدرتی در حوزه انرژی برای چانهزنی در عرصه بینالملل ندارد؟
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) از تفاهم نامه مشترک امضا شده میان ایران و روسیه به عنوان مصداق معامله برد- برد یاد کرد و گفت: این تفاهم نامه فصل جدیدی از روابط را میان دو کشور باز خواهد کرد.