هر چند راهبرد غلط دولت روحانی بر افزایش هزینه تحریم تاثیرگذار بود، اما نباید فراموش کرد دشمنی آمریکا از طریق اعمال تحریم نفتی و خسارت 156 میلیارد دلاری، دلیل اصلی فشار به معیشت مردم ایران بوده است.
تحلیلگران جی پی مورگان هشدار دادند اگر مجازاتهای آمریکا و اروپا باعث کاهش تولید تلافیجویانه روسیه شود، قیمت جهانی نفت ممکن است تا سطح فاجعهبار ۳۸۰ دلار در هر بشکه صعود کند.
صادرات نفت ایران در دو برهه زمانی «قبل از پذیرش برجام» و «در دولت سیزدهم» معادل میانگین دولت یازدهم و دوازدهم (1.1 میلیون بشکه در روز) بوده که نشان دهنده شکست راهبرد مذاکره با آمریکا در فروش نفت است.
سازمان اوپک در گزارشی اعلام کرد که در سال ۲۰۲۱، درآمد حاصل از فروش نفت ۱۳ کشور عضو این سازمان در مقایسه با سال ۲۰۲۰، ۱.۷ برابر شده و از ۳۱۷.۳۵ میلیارد دلار به ۵۶۰.۶ میلیارد دلار رسیده است.
به اعتقاد کارشناسان هزینه و فایده اجرای راهبرد توافق با آمریکا برای افزایش صادرات نفت ایران در دولت یازدهم و دوازدهم سربهسر شد و ایران باید به سمت بازارسازی نفت برای تضمین جریان صادرات نفت خود حرکت کند.
آمریکا شرکت پتروشیمی فن آوران، شرکت پتروشیمی خارک، شرکت پتروشیمی مارون را در لیست تحریمهای خود قرار داده؛ اما خطیبی نماینده سابق ایران در اوپک می گوید که این تحریم ها سیاست شکست خورده قدیمی است.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با اشاره به تحریم های جدید آمریکا بر ضد اشخاص مرتبط با صنایع پتروشیمی ایران گفت: تحریم های جدید آمریکا خللی در کار ما ایجاد نمی کند.
مجله آمریکایی نیوزویک با توصیه به رئیسجمهور آمریکا برای احیای برجام تاکید کرد: رئیسجمهور آمریکا بهجای پرواز به ریاض و در آغوش گرفتن بن سلمان باید هر کاری که لازم است برای بازگشت تولید نفت ایران انجام دهد.
اندیشکده آمریکایی اعتراف کرد تحریم های آمریکا علیه ایران شکست خورده و افزایش درآمدهای نفتی ایران با وجود تحریم ها گویای این واقعیت است از سوی دیگر قیمت بالای بنزین بایدن را تحت فشار قرار داده و به دنبال اعمال فشار علیه ایران نیست.
مقامات غربی به شدت نگران هستند که بهای برنت از حدود ۱۲۰دلار فعلی به ۱۵۰ دلار بر بشکه برسد. این نگرانی در حالی است که پیش بینی ها از افزایش تقاضای نفت به بیش از ۱۰۰ میلیون بشکه در روز حکایت می کند.
آمریکا در حال گفت و گو با متحدان اروپایی خود برای تعیین سقف قیمت برای نفت روسیه است که جریان نفت روسیه به بازارهای بینالمللی را حفظ میکند اما درآمدهای انرژی این کشور را محدودتر خواهد کرد.
جنگ اوکراین و کمبود سوخت موجب شده است تا قیمت بنزین در آمریکا رکورد شکنی کند و به همین منظور رسانههای غربی اعلام کرده اند بنزین جیب مصرف کننده آمریکایی را میسوزاند.
شبکه آمریکایی به نقل از یک مقام فعلی و یک مقام سابق دولت این کشور گزارش داد، یکی از نفتکشهای یونانی توقیف شده توسط ایران با محموله دهها هزار گالن نفت به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیون دلار عازم آمریکا بود.