یک کارشناس انرژی با اشاره به شیوه قیمت گذاری نفت در دنیا گفت: اگر بخواهیم از سلطه دلار بر بازارهای جهانی بکاهیم باید وارد حوزه قیمتگذاری شویم و یکی از مهمترین کارها تقویت بورس نفت است.
کارشناسان اقتصادی معتقدند هم اکنون بهترین فرصت برای احیای برجام بوده و معلوم نیست که چند ماه دیگر کمبود تقاضا در بازار انرژی وجود داشته باشد. به گفته آنها به دلیل شرایط تحریمی مجبوریم ارزان بفروشیم.
اعتمادی عضو اتاق بازرگانی با بیان اینکه سودآوری فروش محصولات پتروشیمی ۱۶ برابر خام فروشی نفت است، گفت: نرخ بازگشت سرمایه در صنایع پایین دستی پتروشیمی ۳۵ تا ۴۰ درصد و در بخش بالادستی ۱۰ تا ۱۵ درصد است.
صادرات نفت ایران در دو برهه زمانی «قبل از پذیرش برجام» و «در دولت سیزدهم» معادل میانگین دولت یازدهم و دوازدهم (1.1 میلیون بشکه در روز) بوده که نشان دهنده شکست راهبرد مذاکره با آمریکا در فروش نفت است.
اهتمام دولت به حمایت و تقویت تولید به ویژه تولید در صنعت استراتژیک پتروشیمی که از یک سو متضمن تولید در صنایع پایین دستی داخلی و تقویت واحدهای کوچکتر – به عنوان پیشرانهای مهم اقتصاد مقاومتی – و از سوی دیگر استمرار درآمدهای صادراتی در جنگ و مبارزه اقتصادی کنونی مردم کشورمان است.
به اعتقاد کارشناسان هزینه و فایده اجرای راهبرد توافق با آمریکا برای افزایش صادرات نفت ایران در دولت یازدهم و دوازدهم سربهسر شد و ایران باید به سمت بازارسازی نفت برای تضمین جریان صادرات نفت خود حرکت کند.
روابط ایران و آسیای مرکزی اخیراً رو به بهبود بوده است. ایران میتواند از این روابط بهتر بهره مند شود، خواه از طریق تامین گاز بخشی از کشور، دریافت هزینههای ترانزیت یا تضمین همکاریهای امنیتی باشد.
انتظار از بخش نفت این است، همانگونه که کشورهای همسایه در میادین مشترک کار میکنند و برداشت دارند ما هم باید بتوانیم پروژههای میادین مشترک را آغاز کنیم، مثلا اکنون عربستان در این میادین بسیار فعال است، قطر با شرکتهای مختلفی قرارداد دارد، عراق برای ۶ میلیون بشکه تمرکز کرده و همه این برنامهها هم در حوزه میادین مشترک با ما است.
پالایشگاههای هندی به دنبال انجام این معاملات با گویان، آذربایجان و گابن هستند. به این معنی که آنها از مناطق سنتی صادراتی مانند خاورمیانه دور میشوند، چون این کشور با قیمتهای بالای نفت تقاضا را از بین میبرند.
قیمت نفت در معاملات روز دوشنبه بازار جهانی تحت تاثیر نگرانیهای اقتصادی و انتظار سرمایهگذاران برای اقدامات احتمالی گروه هفت درباره صادرات نفت روسیه و احیای توافق هستهای ایران، بیش از یک دلار سقوط کرد.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان زاگرس صنعت آرکا گفت: یک بار از خدمات شرکت ما در زمینه تخلیه کاتالیست استفاده کنید دیگر با هیچ شرکتی کار نخواهید کرد و این به دلیل تخصص، نظم، تجهیزات پیشرفته و سرعت عمل ما است.
مدیر کل پیشین امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی وزارت نفت گفت: همانگونه که زمان تحریم ایران از سوی اوباما، کشورها منتظر بازگشت ایران نماندند و خیلی سریع جای ایران را در بازارها گرفتند، اکنون نیز هیچ کشوری منتظر بازگشت روسیه نمیماند، هرچند تحریم روسیه به شدت محدودیت اعمال شده علیه ایران نیست.
طبق آمار اوپک، راهبرد توافق با آمریکا در مجموع تغییری در وضعیت صادرات نفت ایران در دولت روحانی ایجاد نکرده و میانگین فروش 1.1 میلیون بشکهای نفت ایران بعد از برجام تقریبا معادل رقم فروش قبل از پذیرش برجام بوده است.
یک کارشناس حوزه انرژی درباره احتمال اینکه میادین غرب کارون و مشترک با عراق به سرنوشت پارسجنوبی در هممرز بودن با قطر دچار شود، گفت: قطر کشور کوچکی است و در حد یک شهر ما هم جمعیت ندارد اما بواسطه قدرتی که از صادرات گاز کسب کرده تبدیل به بازیگر بزرگ خاورمیانه شده است، در نظر داشته باشیم پول تبدیل به قدرت نظامی و سیاسی میشود و اگر ما نیز صنعت نفت و ...
معاون اسبق امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت درباره احتمال کارشکنی برخی کشورها از جمله روسیه گفت: اروپا قطعا دنبال متنوعسازی سبد انرژی است و ما این امکان بالقوه را داریم که در میانمدت بتوانیم در این بازار حضور داشته باشیم و در صورت رفع تحریم هیچ کشور دیگری نمیتواند ما را از این بازار محروم کند.
کشورهای شورای همکاری خلیج فارس که از آن ها به عنوان «انبار نفت» در جهان یاد میشود، برای حفظ جایگاه برتر خود در حوزه انرژی جهان،سرمایهگذاری گسترده و برنامههای مدونی را در زمینه تولید و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر تدارک دیدهاند.