درحالی که برخی منتقدان دولت سیزدهم به دنبال زیرسوال بردن دستاوردهای این دولت در افزایش صادرات نفت با تکیه بر جنگ رسانهای جایگزینی نفت ایران توسط جنگ روسیه هستند، آمار موسسات بینالمللی نشان میدهد که نفت روسیه در هیچ بازاری جای نفت ایران را نگرفته است.
طبق گزارش موسسه مطالعات انرژی آکسفورد، صادرات نفت خام ایران بین 0.8 تا 1.1 میلیون بشکه در روز برآورد میشود و تاکنون نفت روسیه در هیچ یک از بازارها، جایگزین نفت ایران نشده است.
رئیس کمیسیون توسعه پایدار، محیط زیست و آب اتاق بازرگانی ایران گفت: در صورتی که حل و فصل اختلافات از طریق دیپلماسی و گفتگوها قابل حل نبود. دو گزینه صادرات انرژی در قبال واردات آب و قطع مبادلات تجاری کشورهای عراق، سوریه و ایران با ترکیه برای تحت فشار دادن کشور ترکیه با توجه به حجم قابل توجه مبادلات بین این کشورها فراروی کشورهای پاییندست قرار دارد.
سه کشور ایران، روسیه و ونزوئلا با توجه به تفاوت نوع و میزان محدودیتهای تحریمی، در کنار رقابت، همکاریهای استراتژیکی را برای حفظ سهم خود از بازار نفت تعریف کردهاند.
دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جیئیسیاف) بزرگترین خطر برای بازار گاز را کاهش سرمایهگذاری خواند و گفت: از سال ۲۰۱۴ میلادی تاکنون شاهد بودهایم که مجموعهای متشکل از قیمتهای پایین گاز طبیعی، وجود روایتی گمراهکننده مبنی بر سازگار نبودن گاز طبیعی با کاهش تغییرات اقلیمی همچنین فشارهای محیط زیستی سبب کاهش سرمایهگذاری شده است.
مشاور اقتصادی در اتحادیه اروپا گفت: اگر ایران به منافع خودش نگاه درازمدت داشت، میتوانست بزرگترین شاهراه صدور گاز به اروپا شود و همزمان صادرات گاز به شرق آسیا را تا 5 برابر افزایش دهد.
وزارت نفت اعلام کرد: با افزایش درآمدهای نفتی، دولت برای اولین بار در سالهای اخیر برای اداره خود در ماههای نخست سال جاری از بانک مرکزی تنخواه نگرفته است.
این روزها برخی از منابع خبری از احتمال آزاد سازی فروش نفت بدون احیای برجام خبر می دهند. این فرضیه نه چندان قوی در حالی مطرح می شود که کارشناسان معتقدند، فروش نفت بدون برجام مشکل این صنعت را حل نمی کند.
بیش از ۱۰۰ روز از شروع جنگ روسیه و اوکراین گذشته و روند روبه رشد قیمت ها ادامه دارد. به گفته کارشناسان انرژی سبقت تقاضا از عرضه موجب استفاده از ذخایر استراتژیک و تجاری در بازارهای بزرگ دنیا شده است.
افزایش 100 درصدی قیمت بنزین از زمان روی کارآمدن بایدن و نارضایتی مردم آمریکا از عملکرد وی، دولت بایدن را در انتخابات میاندورهای نوامبر با چالش جدی مواجه کرده است.
تفاهم تهران و باکو برای توسعه میادین مشترک را میتوان در راستای تنش زدایی در روابط دو کشور توصیف کرد که در کنار همکاری ترانزیتی در راهها و کریدورهای بین المللی نقش مهمی در تعمیق روابط دو کشور دارد.
با بازگشت چین به بازارهای جهانی، وضع تحریم های نفتی علیه روسیه توسط اتحادیه اروپا و برخی عوامل دیگر، قیمت نفت موفق شد مقاومت مهم ۱۱۴ دلاری خود را بشکند.
«اگر فقط یک هدف برای توسعه متصور شویم، همانا پدید آوردن امکان و شرایط بهتر برای زندگی انسان است.» این بخشی از یادداشت مصطفی جمشیدی فعال رسانه ای است که در بازار به تحریر درآمده است.
تصمیم اتحادیه اروپا برای قطع ۹۰ درصد از واردات نفت از روسیه، تلاش مسکو برای فروش حداکثری نفت به خریداران آسیایی را سرعت میبخشد و تغییر و تحول جریانهای نفت جهان را به دنبال خواهد داشت.
رئیس پژوهشکده اقتصاد انرژی مؤسسه مطالعات بینالمللی انرژی با تبیین انتخابهای اروپا برای جایگزینی گاز روسیه گفت: ایران میتواند با توجه به شرایط کنونی سهم و درآمد خود را از صادرات گاز در بازارهای مختلف افزایش دهد.
از مسائل اساسی بازار کنونی نفت، تأمین تقاضا در فصل تابستان در شرایط پایین بودن سطح ذخیره نفتخام و فرآوردههای نفتی است، سطح ذخیرهسازی نفت در شرایط حاضر به کمترین مقدار خود طی چند سال تنزل کرده و این مشکل برای ذخیرهسازی فرآوردههای نفتی بهمراتب دشوارتر از نفت است.
طبیعی است روسیه، تحریم شده و برای فروش محصولات خود با محدودیت روبهرو است، برای عبور از این چالشها، چارهای ندارد، جز اینکه تخفیفهای قابلتوجهی ارایه کند تا توجه متقاضیان بازار نفت (و سایر بازارها) را به خود جلب کند.
مدیر گروه مطالعات انرژی وین گفت: روسیه رقیب جدی برای گاز ایران است و از هیچ تلاشی برای حاشیهای کردن ایران در بازار گاز صرفنظر نکرد. ایران از اواسط دهه ۱۹۷۰ میلادی به اتحاد شوروی سابق گاز صادر میکرد. یکی از اقدامات اشتباه ایران در اولین ماههای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، متوقف کردن صادرات گاز به شوروی سابق بدون دلیل مشخص و کارشناسیشده بود.