قطر و بریتانیا در پایان دور دوم رایزنی راهبردی سالانه میان دو کشور از طرحی گسترده برای تقویت همکاری دو جانبه در زمینههای حیاتی از جمله اقتصاد، انرژی، دفاعی و امنیتی خبر دادند.
۰
۰
نفت آرا:محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر و دیوید لامی، وزیر خارجه بریتانیا ریاست این رایزنیها در دوحه را بر عهده داشتند و امروز بیانیه پایانی این گفتوگوها صادر شد.
دو طرف در این بیانیه بر چارچوب همکاری آتی که طی سفر تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر به بریتانیا در دسامبر ۲۰۲۴ برای تقویت شراکت قطر و بریتانیا اعلام شده بود، تاکید کردند.
بن عبدالرحمن و لامی در ادامه روابط دو جانبه در چارچوب شراکت عمیق میان دو کشور و راههای توسعه آن به گونهای که منعکس کننده منافع مشترک و دیدگاه نزدیک دو طرف در قبال شماری از پروندههای بینالمللی باشد، را بررسی کردند.
دو طرف در ادامه بر پایبندی به توسعه همکاری در چهار محور اصلی امنیت، اقتصادی، مسائل بینالمللی و تقویت روابط میان دو ملت تاکید کردند.
در این بیانیه به میزان مبادلات تجاری میان دوحه و لندن که در سال ۲۰۲۴ از ۵.۶ میلیارد پوند استرلینگ فراتر رفته است اشاره شد.
در ادامه این بیانیه از نقش سرمایه گذاریهای بیش از ۴۰ میلیارد پوندی قطر قدردانی و به تلاش برای دو برابر کردن این سرمایه گذاریها در زمینههای انرژی تجدیدپذیر، تکنولوژیهای حیاتی و هوش مصنوعی اشاره شد.
وزرای خارجه قطر و بریتانیا بر سر تقویت همکاری در امنیت انرژی و زیرساخت مرتبط با آن و پروژههای انرژی توافق کردند.
در حوزه دفاعی، بریتانیا بر پایبندی خود به تداوم همکاری نظامی با قطر در زمینه تمرینهای مشترک و حمایت لجستیکی از طریق پایگاه العدید و تقویت تلاشهای مبارزه با تروریسم و افراط گرایی خشونت آمیز تاکید کرد.
تداوم همکاری قطر و بریتانیا در حوزه امنیت سایبری
دو طرف در ادامه همکاری در حوزه امنیت سایبری، مبارزه با جرائم سازمان یافته، قاچاق مواد مخدر و سلاح را بررسی و به وضعیت نوار غزه اشاره کردند. بریتانیا در این خصوص خواستار آتش بس در غزه شد و قطر بار دیگر بر موضع مخالفت خود با تداوم حملات به غیرنظامیان تاکید کرد.
بن عبدالرحمن و لامی در ادامه بر ضرورت دستیابی به راه حل سیاسی همه جانبه در خصوص مسأله فلسطین بر اساس راه حل دو کشوری به عنوان پایه و اساس برای تحقق امنیت و ثبات تاکید کردند.
در این بیانیه به گفتوگو درباره مسائل منطقهای از جمله بحران سودان، تلاشهای بینالمللی در خصوص دریای سرخ، هماهنگی پیرامون پرونده هستهای ایران، جنگ اوکراین و ضرورت پایبندی به حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل اشاره شد.
دو طرف بر سر تشکیل تیمهای همکاری مشترک در راستای فعالسازی نتایج گفتوگوها شامل همکاری آکادمیک و تحقیقات علمی، توسعه برنامههای تبادل دانشجویان و فرهنگی، تقویت شراکت در پرونده تغییرات اقلیمی و توسعه پایدار توافق کردند.