یک سوال اساسی وجود دارد که هنوز طرفداران برجام به آن پاسخ ندادهاند: چرا بعد از خروج آمریکا از برجام، صادرات نفت ایران به عدد قبل از اجرای برجام یعنی یک میلیون بشکه در روز برنگشت؟
اداره اطلاعات انرژی آمریکا درآمد نفتی سرانه ایران در ماههای ژانویه تا جولای امسال را فقط ۴۰۰ دلار برآورد کرده است که این رقم تنها از درآمد نفتی سرانه نیجریه و ونزوئلا بیشتر است.
مدیر کل پیشین امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی وزارت نفت گفت: در سالهای اخیر شاهدیم به دلایل مختلف حلقه تحریم علیه ایران تنگتر شده و علاوه بر تحریمهای بینالمللی در داخل نیز وقتی راجع به اهمیت توان تولید صحبت میشد عدهای مخالفت میکردند که نفت باید برای نسلهای آینده بماند، اکنون میبینیم وقتی توان تولید و مصرف و صادرات محدود میشود و تولید ایران ...
بر اساس مصوبه هیات وزیران فروش نفت توسط اشخاص و نهادها از این پس مجاز است. این مصوبه در حالی ابلاغ شده که کارشناسان با اشاره به تجربه سال های قبل، نگران شکل گیری رانت و فساد هستند.
اوپک اعلام کرد، هر بشکه نفت سنگین ایران در ماه اکتبر ۲۰۲۲ (مهر ۱۴۰۱) به طور متوسط ۹۳.۲۱ دلار فروخته شد و متوسط قیمت آن در ۱۰ ماه نخست امسال حدود ۳۵ دلار افزایش داشته است.
رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران، به گزارش اخیر اوپک در خصوص تاثیر تحریمها برعدم فروش نفت از سوی ایران طی ۱۰ سال گذشته اشاره کرده و گفته که طبق اعلام اوپک، ایران به دلیل اعمال تحریمها و کندی در فروش نفت، در این مدت، بیش از ۴۵۰ میلیارد دلار درآمد، از این محل از دست داده است.
پالایشگاههای هند در پاسخ به کاهش سهمیه تولید اوپک، منابع عرضه خود را تغییر داده و به کشورهای تحریم شدهای مانند روسیه و ایران روی آوردهاند تا از ثبات عرضه نفت خام خود اطمینان حاصل کنند.
خطیبی گفت: وجود سازمانی مبنی بر حضور صادرکنندگان گاز برای تبادل نظر خوب است، اما هدف اصلی این بوده که بتواند در بازار نقش آفرینی کرده و ثباتی را به وجود آورد.
کارشناس انرژی گفت: کل تقاضای نفت در جهان ۱۰۰ میلیون بشکه در روز است که اوپک و اوپک پلاس ۳۰ میلیون بشکه آن را تامین میکنند و این یعنی که بهای نفت تحت تاثیر این تصمیم، جهش چشمگیری نخواهد داشت.
ظرفیت تولید نفت کشور تا پایان سال ۱۴۰۰ برابر ۳ میلیون و ۸۳۸ هزار بشکه در روز بود و آنطور که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرده این ظرفیت تا پایان سال با افزایش ۲۰۰ هزار بشکهای، به ۴ میلیون و ۳۸ هزار بشکه در روز میرسد.
ایران در ماه آگوست با تولید حدود ۲ میلیون و ۵۷۲ هزار بشکه نفت در جایگاه پنجم اعضای اوپک قرار گرفت. اوپکی ها در ماه گذشته روزانه در مجموع ۲۹ میلیون و ۶۵۱ هزار بشکه طلای سیاه تولید کردند.