جولایی گفت: در حال حاضر ۱۰ میلیون متر مکعب واردات گاز از ترکمنستان وجود دارد که در قالب سوآپ در حال انجام است و از این میزان ۷ میلیون تنها به آذربایجان تحویل داده میشود.
وزیر نفت با اشاره به نگرانی خود از افت فشار گاز در استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، گلستان و سمنان، گفت: در صورت همکاری مردم و نیز با توجه به اقدامها و تدابیر اندیشیده شده، انشاءالله بتوانیم این روزهای سرد را سپری کنیم.
معاون نخستوزیر روسیه گفت؛ روسیه در بلندمدت میتواند گاز طبیعی خود را یا با استفاده از زیرساختهای آسیایمرکزی یا بهصورت سوآپ از خاک ایران به بازارهای افغانستان و پاکستان ارسال کند.
سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: قراردادهای سوآپ به ارتباط کشورها با یکدیگر و تحریم ناپذیری کمک کرده و با به خطر افتادن منافع دیگر کشورها، اعمال تحریم دشوارتر میشود و اثر تحریمها کاهش خواهد یافت که سوآپ گاز روسیه موجب تحویل گاز در شمال و عدم انتقال گاز به این بخش شده و مانع از افت فشار میشود.
ایران میخواهد گاز روسیه را بخرد یا سوآپ کند و با استفاده از این ظرفیت صادرات گاز به پاکستان را فراهم کند. روسیه اعلام کرده در این همکاری خط لوله در پاکستان را احداث و امنیت خط را نیز تأمین میکند.
طی یک سال گذشته اتخاذ سیاست همکاری با همسایگان و در اولویت قرار دادن دیپلماسی اقتصادی فعال از سوی دولت سیزدهم به امضاء قراردادهایی دوجانبه و چندجانبه با کشورهای همسایه انجامید.
یک کارشناس انرژی در خصوص قرارداد سوآپ گاز روسیه گفت: سوآپ گاز روسیه می تواند کمبود تولید گاز کشور را جبران کند بنابراین قرارداد گاز با روسیه فراتر از سوآپ است.
کارشناس اقتصادی گفت: سوآپ گاز روسیه و دریافت حق تزانزیت میتواند برای ما منافع اقتصادی داشته باشد که رقم دقیق آن با توجه به قرارداد با روسیه، مشخص میشود.
کارشناس انرژی می گوید: در حال حاضر ما حدود ۲۵ الی ۳۰ میلیارد مترمکعب ظرفیت برای واردات یا سوآپ گاز به کشور داریم که این ظرفیت را می توانیم در کمتر از یک سال به ۴۰ میلیارد مترمکعب افزایش دهیم.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه مساله انرژی در کشور به صورت جزیره ای اداره می شود و حاکمیت یکپارچه ای در این حوزه نداریم، گفت: به دنبال واردات گاز از روسیه نیستیم، هدف ما سوآپ انرژی است.
معاون وزیر نفت، گفت: تهران امیدوار است که مسکو با ترکمنستان به توافقی درخصوص ترانزیت گاز روسیه به ایران در قالب سوآپ برسد که در این صورت، تا پایان سال توافق سوآپ گاز بین دو کشور اجرایی خواهد شد.
سوآپ گاز روسیه (وارداتی از ترکمنستان) از طریق ایران به ارمنستان یک بازی برد-برد بین دو کشور است، طبق این سناریو هزینه ترانزیت گاز روسیه کاهش مییابد و از طرفی ایران نیز وارد بازی گازی روسیه در ارمنستان میشود.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: مشکل اصلی ما در شرایط کنونی این است که تحریم هستیم و نمیتوانیم پول نفتی را که میفروشیم به طور رسمی در حسابها داشته باشیم بلکه باید از طریق حسابهای واسطه دریافت کنیم، این هم ارزش کالاها را پایین میآورد و هم روند دریافت پول و تحویل محموله را دچار پیچیدگی میکند.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران گفت: در دولت سیزدهم ارتقای جایگاه ایران در زمینه تجارت گاز با ثبت رکورد بالاترین میزان فروش میعانات گازی در سه سال اخیر و افزایش ۶۴ درصدی درآمدهای صادرات گاز، وصول حدود ۱.۶ میلیارد دلار طلب گازی ایران از عراق محقق شد.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: جمهوری اسلامی به دلیل موقعیت جغرافیایی این امکان را دارد که از مسیر سوآپ گاز را به مقاصد مدنظر تحویل دهنده گاز به ما، انتقال دهد.
موضوع واردات گاز روسیه و ترانزیت یا سوآپ آن این روزها بار دیگر به سر تیتر اخبار رسانهها بازگشته است؛ موضوعی که با وجود برخی مخالفتها، برخی کارشناسان معتقدند میتواند ظرفیتی بالقوه برای اقتصاد کشور باشد.
یک کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: در شرایط کنونی باید خیلی مسائلمان مثل نیروگاه بوشهر، مسائل نفت و گاز، رژیم حقوقی خزر، مسائل گمرکی، مسائل نظامی و دفاعی را با روسیه حل کرده و امتیازگیری کنیم.