روز گذشته در جریان سفر سیدابراهیم رئیسی به کشور قطر، دو کشور ایران و ونزوئلا یک گام دیگر برای توسعه روابط نفتی خود برداشتند، بدین ترتیب ایران و ونزوئلا با هدف گسترش همکاری در بخشهای مختلف صنعت نفت تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
رییس جمهور با بیان اینکه گاز سوختی پاک و ایمن است گفت: این انرژی شکلدهنده آینده انرژی است و ما باید برای مسیر دشوار بهبود اوضاع اقتصادی پس از همهگیری ویروس کرونا از آن استفاده کنیم.
مدیر عامل اسبق شرکت ملی گاز با بیان اینکه، ما تقریبا یک میلیارد متر مکعب در روز مصرف گاز داریم، اگر ۲۰ درصد از این میزان صرفهجویی شود ۲۰۰ میلیون متر مکعب در روز گاز بیشتری برای صادرات خواهیم داشت، گفت: ما این امکان را داریم که به خطی که از آذربایجان به ترکیه میرود، متصل شده و به اروپا صادرات گاز داشته باشیم.
رییس جمهور گفت: سفر به قطر در جهت فعال شدن دیپلماسی همسایگی به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس و استفاده از ظرفیتهای این کشورها برای توسعه روابط سیاسی و اقتصادی است.
تفاهمنامههایی در جریان مذاکرات وزیر نفت ایران با سایر کشورها در زمینههایی مانند سوآپ گاز، انتقال فناوری، دانش فنی، سرمایهگذاری در میدانهای نفت و گاز آماده شده است که در صورت نهایی شدن در حضور رئیسجمهور امضا میشود.
گفتوگوهای دو یا چند جانبه همکاری در زمینههایی مانند سوآپ گاز، انتقال فناوری، دانش فنی و سرمایهگذاری در میدانهای نفت و گاز مورد بحث قرار گرفت و اسناد و تفاهمهایی نیز آماده شده است.
تا زمان اعمال سیاستهای صحیح در عرضه انرژی داخل کشور و اصلاح الگو مصرف گاز، ضروری است ایران از فرصت سوآپ و یا ترانزیت گاز قطر به مقصد همسایگان با هدف ارتقای جایگاه خود به هاب گازی منطقه بهرهمند شود.
سفر رئیس جمهور و تیم همراه به قطر در شرایطی شکل میگیرد که اتفاقات مهمی در زمینه مبادلات گازی در دنیا شکل گرفته است و از همین رو ایده سوآپ گازی با اهداف مختلفی روی میز طرف قطری قرار میگیرد.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: ترکها در نظر دارند وابستگی گاز از ایران را کم کنند و از آذربایجان و روسیه گاز خود را وارد میکنند عراق هم همین نظر را دارد و وارد مذاکره با قطر شده، خط لوله صلح بین پاکستان و هند هم که منتفی شد، یعنی همه کشورها سعی دارند وابستگی به ایران از گاز کمرنگ شود.
با درنظر گرفتن دو پروژه ای که در دو هفته اخیر مطرح شده است دایره حضور ایران در بازار انرژی منطقه تنگتر میشود و در واقع در حال دور شدن از پروژههای بزرگ است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران گفت: حضور قطر در بازار گاز عراق به شدت به نفع این کشور است چون به علت کم کاری ما، قطر از حوزه مشترک پارس جنوبی و سایر حوزههای مشترک، گاز برداشت و صادر میکند.
انتظار میرود، ظرفیت صادرات گاز طبیعی آمریکا در 2022 به 11.5 میلیارد فوت مکعب در روز برسد و از استرالیا و قطر بهعنوان برترین صادرکنندگان این محصول پیشی بگیرد.
قطر بودجه خود را بر مبنای قیمت ۴۰ دلار هر بشکه نفت تهیه خواهد کرد که پایینتر از قیمت پیش بینی شده است تا از فاینانس خود در برابر نوسان قیمتهای نفت حمایت کند.
وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران و وزیر صنعت و تجارت قطر روز سهشنبه در دیدار مجازی با یکدیگر، بر توسعه هر چه بیشتر روابط دو کشور دوست و همسایه تاکید کردند.