با اینکه درآمدهای حاصل از نفت و فرآورده‌های آن، 381 هزار میلیارد تومان در لایحه بودجه 1401 پیش‌بینی شده و مبنای محاسبه فروش روزانه 1.2 میلیون بشکه با قیمت میانگین 60 دلار و ارز 23 هزار تومان قرار گرفته، با این حال تحقق آن در گرو اما و اگرهایی است.
plusresetminus
دو سناریو برای تحقق فروش نفت در بودجه سال آینده
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نفت آرا، جزئیات منابع بودجه دولت در سال آینده نشان می‌دهد که واگذاری‌ دارایی‌های سرمایه‌ای را حدود 408 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی کرده که نسبت به 395 هزار میلیارد تومان بودجه سال جاری حدود 13 هزار میلیاردی افزایش دارد.
این درحالی است که در بخش واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای 381 هزار میلیارد تومان مربوط به منابع حاصل از فروش نفت و فرآورده‌های نفتی است و از مابقی حدود 26 هزار میلیارد تومان به منابع حاصل از فروش و واگذاری اموال منقول و غیرمنقول و 5 هزار میلیارد تومان به واگذاری طرح‌های تملک دارایی سرمایه‌ای اختصاص دارد.
دولت در لایحه بودجه سال گذشته درآمد نفت و فرآورده‌های آن را حدود 200 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی کرده بود که با دلار حدود 11 هزار و 500 تومان، هر بشکه متوسط 40 دلار و فروش روزانه 2.3 میلیون بشکه مصوب شد و در مجموع واگذاری دارایی سرمایه‌ای به 395 هزار میلیارد تومان رسید.
اعداد و ارقام منطقی است
محمد خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک در این رابطه گفت: دو سناریو برای این مساله وجود دارد، اول اینکه تحریم‌ها ادامه پیدا کند که به‌نظر می‌رسد که لایحه بودجه نیز بر اساس همین شرایط فعلی بسته‌شده و سناریو دیگر رفع تحریم‌هاست که اگر این اتفاق بیفتد، قطعا صادرات بسیار بیش‌تر از این عدد خواهد بود.
وی افزود: اگر تحریم‌ها ادامه پیدا کند به‌نظر می‌رسد که شرایط باید مانند زمان حال پیش برود، باتوجه به اینکه به آمار متوسط هشت‌ماهه اخیر دسترسی نداریم، نمی‌توان در این رابطه به‌طور دقیق نظر داد، اما اصولا لایحه بودجه بر اساس روال هشت ماه اخیر بسته می‌شود. در مجموع باید گفت، اگر شرایط فعلی ادامه یابد و عملکرد امسال نیز همین میزان بوده باشد، می‌توان نسبت به تحقق این اعداد امیدوار بود.
نماینده سابق ایران در اوپک با بیان اینکه اگر بخواهیم، این اعداد را با بودجه سال‌جاری که توسط دولت قبل تنظیم شده بود، مقایسه کنیم، باید بگوییم که اعداد و ارقام منطقی‌تر در نظر گرفته شده، تاکید کرد: دولت قبل 2.3 میلیون بشکه را در نظر گرفت که محقق نشد، همه کارشناسان معتقد بودند که این عدد محقق نمی‌شود و حتی خود دولت نیز نسبت به آن امیدوار نبود، اما بنابر دلایلی این عدد در بودجه لحاظ شد.
به گفته وی رقم صادرات فعلی نصف رقم لایجه بودجه قبلی بوده و از این نظر وابستگی به  صادرات نفت نصف می‌شود. به‌نظر می‌رسد که لایحه بودجه امسال بیشتر به سمت واقعیت‌گرایی پیش رفته و می‌توان نسبت به تحقق آن نیز امیدوار بود.
تحقق این اعداد نیاز به شروطی دارد
همچنین مرتضی بهروزی فر، کارشناس ارشد حوزه انرژی در این رابطه  گفت: عددی که در لایحه بودجه در نظر گرفته شده 1.2 میلیون بشکه صادرات با رقم 60 دلار بوده، قیمت 60 دلار در شرایط حال حاضر بسیار منطقی است و اگر بتوانیم، این میزان نفت را به فروش برسانیم، این رقم محقق می‌‌شود، اما برای فروش نیازمند پیش‌شرط‌هایی هستیم.
به گفته وی اگر برجام اتفاق بیفتد، میزان صادرات تا دو میلیون بشکه نیز پیش خواهد رفت و می‌توان به رقمی بیش از آنچه مدنظر بودجه است، دست یابیم اما مسئله این است که اگر برجام نهایی نشود و فشار روی خریداران فعلی افزایش یابد، این عدد می‌تواند به راحتی تحقق پیدا نکند.
این کارشناس ارشد حوزه انرژی با بیان اینکه با دو مسئله فروش و برگشت پول روبرو هستیم، اظهار کرد: یکی از دلایل این مساله که گفته می‌شود، درحال حاضر بیش از یک میلیون بشکه نفت را به فروش می‌رسانیم، می‌تواند این باشد که بازار تحت فشار قیمت‌های بالاست و خیلی به نفع مصرف‌کنندگان نیست که با توجه به فشاری که روی بازار وجود دارد، جلوی صادرات را بگیرند.
بهروزی فر ادامه داد: اگر مشکلات حل نشود و ممکن است، صادرات ایران تحت تاثیر قرار گیرد، اما اگر مسئله ما در برجام حل شود،حتی به عدد دو میلیون بشکه نیز خواهیم رسید.
اتتهای پیام/.
https://naftara.ir/vdce.w8wbjh8wf9bij.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما