فرآورده‌‌ پتروشیمیایی یک‌سوم محصولات خواهد بود

جزئیات کامل طرح پتروپالایشگاه شهید سلیمانی

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش از برنامه وزارت نفت برای احداث پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» در کنار پالایشگاه ستاره خلیج فارس خبر داد و گفت: طبق طراحی انجام شده 25 تا 30 درصد محصولات این پتروپالایشگاه، فرآورده‌های پتروشیمیایی خواهد بود.
plusresetminus
جزئیات کامل طرح پتروپالایشگاه شهید سلیمانی
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نفت آرا، جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با اشاره به برنامه دولت سیزدهم برای ساخت پتروپالایشگاه‌ها اظهارداشت: طبق بند 15 سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، جلوگیری از خام‌فروشی نفت باید در دستور کار وزارت نفت قرار بگیرد. از طرفی ضروری است که وزارت نفت از ظرفیت نقدینگی سرگردان موجود در کشور و بازار سرمایه استفاده کند و آن را به سمت پروژه‌های مولد ارزش افزوده هدایت کند.
 جزئیات 42 طرح پتروپالایشی بخش خصوصی روی میز وزارت نفت 
وی افزود: طبق بررسی‌های ما در حال حاضر حدود 42 طرح پالایشی در کشور تعریف شده است که به سرانجام نرسیده‌اند. از این تعداد 25 طرح برای احداث پالایشگاه و پتروپالایشگاه نفتی، 5 طرح برای احداث پالایشگاه میعانات گازی و 12 طرح هم مربوط به پروژه‌های بهینه‌سازی پالایشگاه‌های موجود است.
سالاری اظهار داشت: البته تعدادی از این 42 طرح مربوط به پروژه‌های تعریف شده ذیل قانون «حمایت از توسعه صنایع پایین‌دستی نفت و میعانات گازی با استفاده از سرمایه‌های مردمی» بوده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی گفت: مجموع خوراک مورد نیاز این 42 طرح، 4.8 میلیون بشکه در روز نفت و میعانات گازی است و حجم سرمایه‌گذاری موردنیاز بیش از 90 میلیارد دلار برآورد شده است. صاحبان این پروژه‌ها باید تمکن مالی داشته باشند به طوریکه بتوانند 30 درصد از حجم سرمایه‌گذاری را خودشان تامین کنند و مابقی سرمایه نیز از بازار سرمایه و سایر روش‌ها تامین شود. 
وی گفت: مجموعه شرکت پالایش و پخش این 42 طرح را مورد ارزیابی قرار داد و مشاهده شد که پیشرفت به جز پروژه‌های بهینه‌سازی در پالایشگاه‌های موجود، پیشرفت سایر پروژه‌ها در حد 2 الی 3 درصد است. در نتیجه ضروری است که برای تعیین تکلیف این طرح‌ها، وزارت نفت از آنها حمایت کند تا به سرانجام برسند.
سالاری عنوان کرد: یکی از طرح‌های خوب از این مجموعه طرح‌ها، طرح پیشگامان سیراف بود که حدود 8 درصد پیشرفت داشت؛ یا مثلا طرح پرتو انرژی جاوید حدود 9 درصد پیشرفت داشته است. به طور کلی هیچکدام از این پروژه‌ها پیشرفت قابل ملاحظه‌ای نداشتند.
طرح احداث پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» با خوراک نفت خام سنگین
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی گفت: از طرفی ما یک تجربه تاریخی در احداث پتروپالایشگاه داریم که تقریبا تمامی طرح‌هایی که به سرانجام رسیده‌اند، آنهایی بودند که با حمایت ویژه وزارت نفت و دولت همراه شدند. بدین ترتیب ما تصمیم گرفتیم ضمن حمایت از بخش خصوصی برای احداث پتروپالایشگاه‌ها، خودمان نیز به صورت موازی طرحی برای احداث یک پتروپالایشگاه تصویب کنیم.
وی ادامه داد: اما برای احداث پتروپالایشگاه توسط وزارت نفت، سیاست‌های اصل 44 مانع بود. در نتیجه ما تصمیم گرفتیم مشابه ماده 127 برنامه پنجم برای اخذ اختیار قانونی جهت احداث پتروپالایشگاه اقدام کنیم. بدین صورت می‌توان خارج از سیاست اصل 44 برای سرمایه‌گذاری در این حوزه اقدام کرد.
سالاری اظهار داشت: نگاه وزارت نفت عبور از پالایشگاه‌سازی و حرکت به سمت احداث پتروپالایشگاه است. در نتیجه مدل طراحی این واحد به صورت پتروپالایشگاه 300 هزار بشکه‌ای تعریف شد که نام این طرح نیز با نام «شهید سلیمانی» نام‌گذاری شده است.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی گفت: روند تولید نفت خام کشور به سمت تولید نفت خام سنگین است، از طرفی میعانات گازی کشور نیز به‌طور کامل به طرح‌ها تخصیص داده شده است و دیگر میعانات وجود نداشت. بنابراین طرح ما برای احداث پتروپالایشگاه با خوراک «نفت خام سنگین» تعریف شد. 
ترکیب سوخت و محصولات شیمیایی در طرح پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی»
وی تاکید کرد: در طرح‌های پتروپالایشگاهی با خوراک نفت خام سنگین، در ایده‌آل‎ترین شرایط می‌توان حدود 40 درصد فرآورده پتروشیمیایی تولید کرد. عمده نگاه به زنجیره پایین‌دستی پتروشیمی‌ها در این واحدها نیز به صورت خوراک مایع است. در طرح پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» ما طراحی را برای تولید 25 تا 30 درصد محصولات شیمیایی انجام داده‌ایم و مابقی محصولات تبدیل به سوخت (بنزین، گازوئیل، نفت کوره، ال پی جی، نفت سفید) می‌‎شود.
سالاری با بیان اینکه برای احداث این پتروپالایشگاه نیاز بود که تشریفات قانونی آن طی شود، اظهارداشت: درواقع باید مطالعات این طرح انجام شود، مجوزها اخذ شود، هیئت مدیره و مدیرعامل این طرح تعیین شود و اساسنامه آن تعیین تکلیف شود تا این ساختار وارد مناقصه و اقدامات بعدی شود که امیدواریم در قانون بودجه 1401 موردتایید قرار بگیرد. 
مکان‌یابی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در کنار پالایشگاه ستاره خلیج فارس 
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی گفت: با توجه به لوکیشن و مکان‌یابی طرح می‌توان از خط لوله گوره-جاسک نیز برای تامین خوراک پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» استفاده کرد. تاکنون دو، سه مکان برای احداث این پتروپالایشگاه مطرح است که هنوز نهایی نشده است و ما در حال مطالعه هستیم تا بهترین مکان از نظر دسترسی را انتخاب کنیم.
وی عنوان کرد: تلاش ما این است که مکان پتروپالایشگاه «شهید سلیمانی» در جوار پالایشگاه ستاره خلیج فارس انتخاب شود، اما نیاز به بررسی بیشتر است تا وارد اقدام شویم. در این پروژه قطعا از بخش خصوصی توانمند در داخل کشور استفاده و حمایت می‎شود.
سالاری در پایان گفت: برای تامین مالی پتروپالایشگاه شهید سلیمانی از ظرفیت‌های مختلفی استفاده خواهیم کرد. راهکار در این حوزه پیشنهاد داده شده است که این راهکارها شامل تسهیلات بانکی، پیش‌فروش فرآورده، پیش‌فروش نفت خام، جذب سرمایه از بازار سرمایه و مواردی از این دست است که به‌صورت ترکیبی می‌تواند مورداستفاده قرار بگیرد. سناریوهای تامین مالی بسته به شیوه و درصد مشارکت در این پروژه متفاوت خواهد بود.
 
جدول 1- جزئیات کامل از پتروپالایشگاه شهید سلیمانی
 
 انتهای پیام/.
 
https://naftara.ir/vdcb.gb5urhb50iupr.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما