یک عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی: ماه‌های آینده کاهش مبادلات جبران خواهد شد. بنابر آمار اتاق بازرگانی ایران، میزان صادرات نفت ایران به چین در 7 ماه اول سال 2021 حدود 11 میلیون دلار بوده است.
plusresetminus
خسروجردی از جبران کاهش صادرات نفتی ایران به چین در ماه‌های آینده خبر داد
به گزارش نفت آرا، هرچند چین به عنوان اصلی‌ترین صادرکننده کالا بین کشور‌های جهان شناخته می‌شود، اما برای تامین نیاز‌هایش یکی از اصلی‌ترین واردکنندگان کالا نیز بشمار می‌رود.
چین برای تامین نیاز‌های تجاری خود از بسیاری از کشور‌های جهان وارداتی گسترده داشته و ایران نیز در این فهرست قرار دارد، هرچند رقم صادرات ایران به چین فاصله‌ای قابل توجه حتی با رقبای منطقه‌ای دارد، اما کماکان در فهرست تجارت خارجی چین است.
بنابر آمار اتاق بازرگانی ایران، صادرات نفت ایران به چین در 7 ماه اول سال 2021 حدود 11 میلیون دلار بوده، آنهم درحالی که چین تا پیش از این یکی از اصلی‌ترین مشتریان نفت ایران محسوب می‌شد.
به نظر می‌رسد، چینی‌ها در این 7 ماه نفت خود را از مجرای دیگر تامین کرده‌اند، زیرا درست زمانی که صادرات نفت ایران به چین به 11 میلیون دلار رسیده، عربستان بعنوان اصلی‌ترین صادرکننده نفت خام به چین 23 میلیارد دلار نفت فروخته، یعنی 2000 برابر ایران.
همچنین براساس آمار اداره گمرک چین، صادرات نفت عربستان به چین در ماه آگوست نسبت به سال گذشته 53 درصد افزایش داشته است.
کشور‌های منطقه سهم صادرات کالا‌های نفتی ایران را تصاحب کرده‌اند
در همین رابطه مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران در توئیتی از این کاهش انتقاد کرده و نوشته، صادرات کالا‌های نفتی ایران به چین با افت شدید در 7 ماهه سال به 11 میلیون دلار رسیده، درحالی که سال 2018 این عدد 9539 میلیون دلار بوده و در این مدت کشور‌های منطقه سهم صادرات کالا‌های نفتی ایران را تصاحب کرده‌اند و با ادامه تحریم‌ها اقتصاد ایران فرصت‌های بیشتری را از دست می‌دهد.
کارشناسان حوزه تجارت خارجی بر این باورند، کاهش صادرات ایران با وجود امضای قرارداد 25 ساله و عضویت در سازمان همکاری شانگ‌های بسیار دور از انتظار است، چون وقتی چنین قرارداد دراز مدت و استراتژیکی امضا می‌شود، معمولا سیاست‌های عمومی هم در آن لحاظ می‌شوند.
آنها می‌گویند: با امضای سند برنامه همکاری جامع فیمابین ایران و چین در مدت 25 سال، طرفین تاکید دارند، این سند ظرفیت‌ها و چشم‌انداز همکاری دوجانبه ایران و چین در زمینه‌های مختلف از جمله اقتصادی، فرهنگی را مدنظر قرار داده و بیش از پیش توسعه مداوم و مشارکت جامع راهبردی دو کشور را مورد توجه قرار خواهد داد. در جریان امضای این سند بین ایران و چین و محتوای اقتصادی آن با تاکید بر حوزه تجارت بررسی گزارش تجاری دو کشور قابل توجه است.
حسن خسروجردی، عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی در این‌باره می‌گوید: در دو دولت گذشته صادرات نفت خام ایران به چین بسیار کم شد و کشور‌هایی نظیر عربستان، عمان و عراق توانستند جایگزین ایران در فروش نفت خام به چین شوند و از به حاشیه رفتن ایران بیشترین استفاده را کنند.
در ماه‌های آینده این کاهش جبران خواهد شد
رئیس سابق اتحادیه نفت، گاز و پتروشیمی با بیان اینکه در ماه‌های آینده این کاهش جبران خواهد شد، ادامه داد: با توجه به عضویت ایران در سازمان همکاری شانگ‌های به نظر می‌رسد سفارشات کشور‌های عضو این سازمان، بیشتر از قبل شود و بسیاری از گره‌ها باز خواهد شد، ضمن اینکه بنده هم عازم سفر به ترکیه برای ملاقات با چینی‌ها برای عقد یک قرارداد هستم و امیدواریم با سیاستگذاری‌های مناسب مشکلات کمتر از قبل شود.
این عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی افزود: چینی‌ها در این مدت در بخش جاده‌ای، راه‌آهن و... سرمایه‌گذاری‌هایی در ایران داشته‌اند و همچنان هم خواستار سرمایه‌گذاری در این بخش هستند و در سایر پروژه‌های صنعتی نیز با ما همکاری دارند و اغلب قطعات‌مان در بخش صنعتی را از این کشور تامین می‌کنیم.
خسروجردی با اشاره به جاده‌سازی چینی‌ها گفت: چین در بسیاری از کشور‌هایی که با آن‌ها متحد شده پروژه‌های راهسازی را در دست گرفته و این موضوع تنها مربوط به ایران نیست.
دپوی نفت در بندر دالیان چین اشتباه بود
خسروجردی با بیان اینکه در این مدت رقبای ایران حذف نفت ایران به چین را جبران کردند، گفت: وزیر نفت در دولت گذشته کمی به صادرات نفت به چین بی‌توجه بود، البته همان زمان هم ما به این قضیه اعتراض داشتیم و درپی این انتقادات از اشتباهات دولت درباره دپوی نفت در بندر دالیان چین شکایت‌هایی از بنده شد و به دادگاه رفتم و درحال حاضر نیز تا بخواهیم مجددا به ارقام گذشته صادرات نفت به این کشور بازگردیم، نیازمند زمان بیشتری هستیم.
خسروجردی با بیان اینکه مصرف نفت دنیا رو به کاهش است، تصریح کرد: تا سال 2030 نفت جایگاه امروز خود را از دست می‌دهد و خودرو‌ها اغلب برقی و هیبریدی می‌شوند و سوخت فسیلی کمتر از قبل مصرف می‌شود.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و آفریقا افزود: البته در این مدت بسیاری از انرژی‌های تجدیدپذیر خورشیدی جایگزین نفت خواهد شد و پتروشیمی و گاز رونق بیشتری پیدا خواهند کرد و ایران هم باید برای به حداکثر رساندن میزان بهره‌وری ظرفیت‌های جدید تولید خود، بازار‌های صادراتی تازه‌ای در کشور‌های همسایه بیابد.
انتقاد رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین از افشای آمار صادرات نفت
مجیدرضا حریری، رئیس اتاق ایران و چین نیز از آمار منتشر شده توسط «اتاق پژوهش‌های ایران» انتقاد کرد و گفت: «نمی‌دانم این آمار را از کدام مجرا و با چه مجوزی منتشر کرده‌اند، اما نباید روش‌ها و میزان فروش در دوران تحریم‌ها را افشا کنیم».
حریری با اذعان به اینکه «صادرات نفتی ما به چین نسبت به سال‌های 94 و 95 کاهش پیدا کرده و این آمار با کمی شیطنت پخش شده»، افزود: سال گذشته حدود 30 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم. پس چگونه 40 میلیارد دلار کالا وارد کرده‌ایم؟ وقتی صادرات غیرنفتی ما کفاف نیمی از واردات ضروری ما را نمی‌دهد، پس «حتما» بقیه پول آن با فروش نفت تامین شده است.
انتهای پیام/.
 
https://naftara.ir/vdcc.4qsa2bqpmla82.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما