با وجود رؤیت نفت در استان گلستان، مسئولان بر این باورند که هنوز نمی‌توان درباره اقتصادی ‌بودن یا نبودن آن اظهار نظر کرد.
plusresetminus
نفت شمال؛ از شایعه تا واقعیت
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نفت آرا،، با گذشت حدود 6 ماه از ورود دستگاه حفار موسوم به «فتح 33» به گلستان و آغاز عملیات اکتشاف نفت در منطقه سقرتپه گمیشان، اخیرا فیلمی از خروج نفت از دهانه این دستگاه حفار در فضای مجازی منتشر شد که امید 70 ساله جویندگان طلای سیاه در شمال ایران را به واقعیت بدل کرد.
 
اگرچه بنا به اعلام تیم حفار و مسئولان گلستان در گفت‌وگویی که پیش از این و در اسفند ماه سال 99 همزمان با آغاز عملیات اکتشاف نفت استان داشتند، اعلام شد که 9 ماه تا پایان عملیات و تعیین‌تکلیف وجود یا نبود نفت در این میدان زمان لازم است، اما به‌ نظر می‌رسد، فتح 33، دستگاهی که تا به امروز تیغ مته‌اش به نفت رسیده و هیچ اکتشاف ناموفقی نداشته، این بار نیز زودتر از موعد، موفق بوده‌است.
 
برای اظهارنظر زود است
 
اما استاندار گلستان درباره این اکتشاف می‌گوید: متاسفانه آنچه در فیلم دیده شد، اگرچه نفت هست، اما دلیلی بر این نیست که ما به میدانی دست پیدا کرده‌ایم که ارزش اقتصادی داشته باشد.
 
هادی حق‌شناس ادامه داد: در عمق 2 کیلومتری حفاری، به نفت رسیده‌ایم و برای اینکه وسعت این میدان را بدانیم، هنوز نیاز به ادامه عملیات و مطالعه داریم. بنابراین درحال‌حاضر هر اطلاعات یا گمانه‌ای از این موضوع صرفا یک شایعه است.
 
وی تاکید می‌کند: البته صحبت‌های من به معنای این نیست که میدان ما غیرقابل استحصال است، اما هنوز برای اظهار نظر و تأیید یا رد وجود یک میدان نفتی با صرفه اقتصادی دراین منطقه، زود است. ناچار شدیم بعد از انتشار این فیلم، اطلاعیه‌ای منتشر و این موارد را گوشزد کنیم.
 
در انتظار آزمایش‌های پایانی
 
رئیس دستگاه حفاری فتح 33 نیز با تأیید گفته‌های استاندار گلستان در مورد ادامه فنی این عملیات تا تأیید کشف میدان نفتی قابل استحصال، می‌گوید: هنوز چیزی مشخص نیست و آزمایش‌های پایانی چاه نتیجه قطعی را مشخص می‌کند. پس باید صبر کرد و منتظر ماند.
سعید شاه‌عفو ادامه می‌دهد: این فیلم هنوز هیچ چیزی را مشخص نمی‌کند و سندیتی ندارد، بلکه آزمایش‌هایی که در اتمام حفاری چاه گرفته می‌شود، ملاک قطعی وجود نفت یا گاز خواهد بود، بنابراین باید تا آن زمان منتظر بود.
 
امید به راه‌اندازی مجدد طرح‌های نیمه ‌تمام
 
با این‌ همه به نظر می‌رسد، شهروندان گلستانی از انتشار یک فیلم و خبری از پیدا شدن نفت یا گاز در استان به وجد آمده‌اند، چراکه کشف نفت یا گاز شاید بتواند، توجیهی برای راه‌اندازی مجدد طرح‌های نیمه ‌تمام و بلاتکلیفی مانند پتروشیمی گلستان نیز داشته باشد، این امر بی‌شک می‌تواند اشتغال‌زایی را در استان به دنبال داشته باشد.
 به همین دلیل بسیاری از مردم به‌ ویژه جوانان گلستان اخبار مربوط به این موضوع را با دقت رصد می کنند، البته باید گفت، نگرانی فعالان حوزه‌های گوناگون به ویژه محیط زیست در این استان نیز با انتشار این خبر و فیلم دو چندان شده است، این گروه نگران هستند که مبادا در صورت وجود یک میدان نفتی مقرون به صرفه، در عملیات استخراج نفت به محیط زیست کم توجهی شود.
 
تلاش 70 ساله
 
عملیات جست‌وجوی نفت در گلستان یا در شرق مازندران برای نخستین‌بار در سال 1330 در دشت گرگان آغاز شد که البته این پرونده‌ با شکست مواجه شد. سال‌ها پس از آن، مطالعه برای حفر چاه هیرکان ‌یک، چاهی که امروز عملیات حفاری بر آن در جریان است، براساس ماموریت محول‌شده به سازمان مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران و طرح اکتشافی دشت خزر - جنوب گرگان مصوب سال 1396 آغاز شد.
گرچه مطالعات، وجود میدان گازی یا نفتی در این منطقه را تایید می کرد اما در سال 1399 یک ‌بار دیگر با کمک مته‌های دستگاه حفاری به نام فتح 33 که میادین نفتی بزرگی در جنوب کشور را کشف کرده بود، این عملیات آغاز شد.
 
بنا بر آنچه مدیران این عملیات‌ حفاری گفته‌اند، با رسیدن به نقطه پایانی حفاری در 3 کیلومتری عمق زمین، در چاه بسته و پلمپ می‌شود و در اختیار وزارت نفت قرار می‌گیرد. «فتح 33» نیز در جست‌وجوی نفت و گاز منطقه‌ای دیگر در ایران، استان را ترک خواهد کرد، اتفاقی که هنوز تا آن زمان، 3 ماه دیگر فرصت باقی است.
 
انتهای پیام/
 
https://naftara.ir/vdcc.0qsa2bqpsla82.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما