اقتصاد ایران تا حد زیادی به صادرات نفت وابسته است. تقریباً 50 درصد از درآمدهای ملی بودجه و 80 درصد از صادرات کشور از منابع نفتی تأمین می شود
۱
۱
علی لرکی کارشناس نفت در یاداشتی برای نفت آرا می نویسد:وزیر نفت باید یک آدم قدرتمند باشد تا بتواند هم یک وفاق داخلی در مورد توسعه صنعت نفت ایجاد کند و هم بتواند ارتباط خارجی را برقرار کند. اگر تصور شود که یک فرد میانسال که صرفا زمانی به دلیل داشتن روابط سیاسی معاونت جاهای مختلف یا صرفا یک پروژه را پیش برده، توانایی حل مشکلات صنعت نفت را دارد، مسلما اشتباه است و این اتفاق نخواهد افتاد.
اقتصاد ایران سالیان سال به نفت گره خورده و این وضعیت کماکان به همین منوال ادامه خواهد یافت. اگر مشکل صنعت نفت حل نشود، این مشکلات روز به روز بیشتر خواهد شد و متاسفانه، کشور دچار بحرانهای اساسی خواهد شد. مسئله این نیست که صنعت نفت، لیدر اقتصاد است. در مسئله ارزآوری صنعت نفت این موضوع صحیح است. اما مسئله این است که اقتصاد ایران تماما به نفت و گاز وابسته است. اگر گاز نباشد، نه صنعتی باقی خواهد ماند، نه گرمایش، نه سرمایش و نه بخش خانگی.
داشتن روحیه مسوولیت پذیری و تعهد است. داشتن روحیه مسوولیت پذیری و تعهد موجب می شود. یك وزیر پیش از هر چیز خود را مسئول و كارگزار مردم بداند و به همین دلیل باید در حوزه كاری و فعالیت خود، متعهدانه برنامه ریزی و عمل كند.
دانش و تخصص لازم برای مدیریت دستگاه مورد تصدی، معیار دیگری است. بدون توانمندی مدیریتی و تخصص مرتبط با وزارتخانه متبوع نمی توان انتظار داشت كه سیاستگذاری ها در یك وزارتخانه، كارایی و اثربخشی لازم و پایدار را داشته باشد.
به روز بودن در كنار تجربه، خصیصه است كه جمع آن در یك فرد برای مدیریت یك دستگاه كلان و خرد ضرورت دارد. تجربه، سرمایه ای ارزشمند و اندوخته سالها تلاش و تدبیر است كه كار بست آن در كنار دانش روز بستری مناسب برای پایداری توسعه و سیاستگذاری های مناسب فراهم می كند.
برنامه های وزیر نفت باید مدون، جامع نگر، كارآمد و از قابلیت اجرایی و عملیاتی برخوردار باشند. در كنار ملاك هایی كه در بررسی صلاحیت یک وزیر به آنها اشاره شد، اخلاق شاید مهمترین شاخصی است كه بسیاری مواقع از آن غفلت می شود. اخلاق فردی، اجتماعی و در اخلاق سازمانی و كاری زمینه ای را فراهم می آورد تا فردی كه تصدی یك وزارتخانه را در دست می گیرد، به دور از برخوردها و سوگیری های جناحی عمل كرده و نسبت به انتقادها و موضوعاتی كه در ارتباط با حوزه كاری او مطرح می شود، با سعه صدر عمل كند. توجه به این معیار به ویژه با تداعی رفتارهای غیر متعارف و برخوردهای به دور از اخلاقی كه جامعه در گذشته از برخی وزرا شاهده بوده است، بیشتر احساس می شود.
"پاک نژاد" انسان شریفی است اما ویژگی های اشاره شده را ندارد و قطعا مجلس با دقت دست روی این موارد می گذارد.
درآمد نفت در دهه های گوناگون باوجود جهت گیری برنامه ها به سوی اشتغال زایی و فقر زدایی، به رفع فقر ، بیکاری و نابرابری نینجامیده و حتی به تشدید وخامت شاخص های نابرابری در کشور منجر شده است.
رئیس جمهور قول داده که مشکلات فعلی مملکت را حل و فصل کند و این مهم از طریق درآمدهای نفتی است.
با وجود وعده های بسیار برای برطرف کردن این مشکلات طی سال های اخیر، نه تنها مشکلی برطرف نشده بلکه اوضاع نیز بدتر شده است.
توقع این بود که رئیس جمهور محترم یک فرد توانمند و در تراز ملی و بین المللی به مجلس معرفی کند و به نظر من انتخاب محسن پاک نژاد یک بازی سیاسی است و پشت پرده همه چیز لحاظ شده است جزء مشکلات صنعت نفت.
احتمال زیاد مثل برخی از گزینه ها که صدای خودی ها را در آورده ایشان نظری رو پاک نژاد نداشته و با علم به اطلاع از رای نیاوردن به مجلس فرستاده شد تا شخص مورد نظر جامعه نفت معرفی نماید و به این شکل حامیان گزینه پیشنهادی را مهار کند.