هیأت وزیران شرط اجبار به ارائه گواهینامه تایید صلاحیت ایمنی پیمانکاری در اسناد مناقصه را حذف کرد.
۰
۰
به گزارش اختصاصی پایگاه خبری تحلیلی نفت آرا،هیأت وزیران با پیشنهاد معاون حقوقی رئیسجمهور و همکاری سازمان برنامه و بودجه و کمیته حمایت از کسب و کار (اتاق ایران)، مصوبهای را به تصویب رساند که براساس آن، شرط اجبار به ارائه گواهینامه تایید صلاحیت ایمنی پیمانکاری در اسناد مناقصه حذف میشود.
معاونت حقوقی ریاست جمهوری، این الزام که از سال ۱۳۹۷ برای پیمانکاران مقرر شده بود، موجبات اعتراض بخش خصوصی و فعالان اقتصادی را فراهم کرده بود. آنها معتقد بودند که بررسی ایمنی باید در حین احراز صلاحیت پیمانکار و اجرای پروژه صورت گیرد و نظارت پسینی اهمیت بیشتری دارد. همچنین، برخی از شرکتها که پیشتر گواهینامههای صلاحیت ایمنی بینالمللی یا تاییدیههای خاص دستگاههای اجرایی را دریافت کرده بودند، به دلیل این شرط از شرکت در مناقصات محروم شده بودند.
موضوع حذف این شرط ابتدا در شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی و سپس در کمیته حمایت از کسب و کار مطرح شد و منجر به صدور مصوباتی جهت پیشنهاد اصلاح مقرره گردید. معاونت حقوقی رئیسجمهور نیز در خرداد ماه با دعوت از ذینفعان به بررسی مسئله پرداخت و در ۱۷ تیر ماه ۱۴۰۳ طی مکاتبهای از هیئت دولت درخواست نمود پیشنهاد حذف این مقرره در دستور کار قرار گیرد.
در نهایت، هیأت وزیران در جلسه هفتم مرداد ۱۴۰۳- با تصویب حذف این مقرره موافقت کرد.
در تصویب این قانون انجمن شرکت های حفاری نفت و گاز ایران در راس آن دکتر "هدایت الله خادمی" نقش اساسی ایفا نمود که این همراهی قدردانی اتاق انرژی ایران را به دنبال داشت.
گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاران، مدرکی است که توسط اداره کار صادر میشود. البته نام دقیق چنین مدرکی در ادوار مختلف زمانی، متفاوت بوده و هست. شرایط و مدارک اخذ گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاران همواره دستخوش تحولات و تغییرات مکرر بوده، همین بیثباتی قوانین و آشفتگیها باعث شده که پیمانکاران نتوانند بهراحتی گواهینامه صلاحیت ایمنی پیمانکاران خود را بگیرند، به همین دلیل خیلی از مناقصات و قراردادها را با کارفرما از دست دادهاند. در این باره، علیرضا مقدسزاده؛ رئیس شورای هماهنگی تشکلهای مهندسی، صنفی و حرفهای کشور، گفته بود: اعتبار گواهینامه تأیید صلاحیت ایمنی پیمانکاران که توسط وزارت کار صادر میشود دو سال است که این دو سال پیمانکاران را در سطح کشور دچار بحران کرده است. روال تمدید این گواهینامه که حدود سه ماه است، شرکتها را درگیر میکند و در زمان شرکت در مناقصات مشکلاتی ایجاد میکند. شرکتها تا زمانی که گواهینامه صلاحیت ایمنی آنها پایدار نباشد امکان حضور در مناقصات را پیدا نمیکنند. در شرایطی که هر شرکت پیمانکاری که گواهینامه صلاحیت ایمنی میگیرد، هر سه ماه یک بار گزارش لازم را به سازمان ارائه میدهد، چه لزومی به صدور دو سال یکبار گواهینامه است.
وظیفه دولت در قبال شرکتهای مهندسی، ظرفیتسازی لازم برای اشتغال آنهاست اما نه تنها ظرفیتسازی لازم صورت نمیگیرد، بلکه دشواریهای زیادی در فضای کسبوکار ایجاد میشود از جمله لزوم کسب مجوزهای متعدد و تکراری است.
هر پیمانکاری از زمان ثبت شرکت تا زمان شرکت در مناقصه مجبور است یک یا دو سال درگیر دریافت مجوز باشد که این امر با روح قانون بهبود مستمر فضای کسبوکار در تضاد است. به همین جهت الزام به ارائه گواهینامه تأیید صلاحیت ایمنی پیمانکاری در اسناد مناقصه که از سال ۱۳۹۷ برای پیمانکاران مقرر شده بود، مورد اعتراض بخشخصوصی و فعالان اقتصادی بوده چراکه معتقداند بررسی ایمنی باید در حین احراز صلاحیت پیمانکار و اجرای پروژه صورت گیرد و نظارت پسینی اهمیت بیشتری دارد. همچنین، برخی از شرکتها که پیشتر گواهینامههای صلاحیت ایمنی بینالمللی یا تأییدیههای خاص دستگاههای اجرایی را دریافت کرده بودند، به دلیل این شرط از شرکت در مناقصات محروم شده بودند.