نفتآرا- نماینده سابق ایران در اوپک ، قرارداد 25 ساله ایران و چین را ناشی از نگاه ویژه چین نسبت به ایران برای خرید امن توصیف و خاطر نشان کرد بازار سنتی نفت ایران همواره در آسیای شرقی است.
۰
۰
«سید محمد علی خطیبی» نماینده پیشین ایران در اوپک در گفت و گو با خبرنگار نفتآرا به وضعیت پیش روی بازار نفت و موقعیت چین به عنوان یکی از بزرگترین مصرف کنندگان نفت گفت:به طور کلی در سال اخیر و با به پایان رسیدن اپیدمی کرونا ، وضعیت بازار نفت کمی مطلوب شده است؛ اکنون با شروع واکسیناسیون در جهان وضعیت تقاضا برای نفت کمی بهتر شده است.
نماینده سابق ایران در اوپک افزود: هم اکنون بعد از یک سال با مدیریت اوپک پلاس وضعیت تقاضای نفت بهتر شد؛ اکنون با بهبود وضعیت تقاضا نفت خوشبینی هایی در این بازار ایجاد شده است.
وی تاکید کرد :از سوی دیگر ، دلیل مهمتری که وجود دارد این است که به نظر میرسد در رسانههای بین المللی کمی مخفی مانده است؛ حملات نیروهای انصار الله به تاسیسات نفتی عربستان به عنوان یکی از بزرگترین صادر کنندگان و تولیدکنندگان نفت و اخلال در تاسیسات نفتی این کشور به نوعی قیمت نفت را در کنار بالا رفتن تقاضا افزایش داده است.
خطیبی خاطر نشان کرد :اکنون یمنیها در هفتههای اخیر به خاطر جنگ، به شدت حملات به صنایع نفتی این کشور، بازار نفت نیز تحت الشعاع قرار گرفته است.
این کارشناس حوزه انرژی یادآور شد :طبیعی است در چنین شرایطی، مصرف کنندگان بزرگ نفت ، به دنبال جایگزین باشند ؛ جایگزنی که حداقل بهتواند تجارت امنی را در زمینه بازار نفت فراهم آورد.
وی تاکید کرد:مجموع این عوامل باعث شده است که مصرف کننده بزرگی چون چین برای بخش عمده نیاز نفتی خود نگاه ویژهای به ایران داشته باشد.
خطیبی با اشاره به پیشینه سند همکاریهای ایران و چین و خرید نفت گفت: از گذشته قرار بر این بود که جمهوری خلق چین با ایران یک قرار مهم استراتژیک ببندد اما در اوایل کار دولت دوازدهم این کار کمی به عقب افتاد.
نمایده سابق ایران در اوپک افزود: مصادف با اوایل برجام ، بسیاری از کشورهای اروپایی تنها با چند تفاهمنامه در سفر به ایران بسنده میکردند اما رئیس جمهور چین در همان سال برای یک قرارداد تجاری مهم اقتصادی اعلام آمادگی کردند، اما متاسفانه توجه چندانی به چینیها نشد .
وی با اشاره امضای قرارداد 25 ساله ایران و چین گفت: اکنون آن قرارداد دوباره فعال شده و طبق آن قرارداد بخش اعظمی از نفت ایران را چین خریدار است.
خطیبی اضافه کرد: به تناسب این موضوع به دنبال خرید، شاهد افزایش سرمایهگذاری نیز خواهیم بود، اما اگر قرارداد به جای خود یعنی تنها خرید نفت باشد در شرایط تحریمی میتواند فرصت خوبی برای ایران باشد.
این کارشناس حوزه انرژی تشریح کرد: یمنیها وضعیت تولید و حتی فروش ایران را دچار اخلال کرده ، هم اکنون ایران میتواند صنعت نفت خود را ارتقاء داده تا بتواند تا بتواند جای دیگر صادرکنندگان را علی رغم تحریم پر کند. وی یاد آور شد: کشورهای آسیای شرقی همواره جزو مهمترین مشتریان نفتی ایران محسوب میشوند ؛ در راس این مشتریان، چین در مقام نخست و سپس هند ، ژاپن و کره جنوبی در مقامهای بعدی هستند اما به خاطر تحریمهای ایالات متحده آمریکا همه این کشورها به جز چین از خرید نفت ایران امتناع ورزیدند.
خطیبی خاطر نشان کرد :متناسب با شرایط سیاسی موجود چین همواره از استقلال عمل بیشتری در نظام بین الملل دارد اما با بهبود وضعیت برجام و معافیتهای تحریمی ، یقینا این کشورها مجددا به سراغ نفت ایران خواهند آمد.
نماینده سابق ایران در اوپک گفت: با احیای مجدد بازار نفتی آسیا، به نوعی بازار سنتی نفت ایران احیا میشود چرا که مشتریان نفت ایران بیشتر شرکتها و کشورهای آسیایی هستند تا اروپایی و غربی.
وی با توجه به ظرفیت فروش مشتقات و فرآوردههای نفتی با اشاره بر مغفول ماندن این زمینه در صنعت نفت ایران تاکید کرد: متاسفانه ما در بخش پالایش و بخش پایین دستی صنعت نفت بسیار کوتاهی کرده ایم و همین باعث شده است که در صادرات نفت خام دچار مشکل شدهایم، اما در فروش فرآورده ما با چنین مشکلاتی رو به رو نیستیم.
خطیبی افزود : با انعقاد قرارداد 25 ساله ایران چین ، عملا چینیها سرمایه گذاری قابل توجهای نسبت به بخش پتروشیمی هم خواهند داشت.
مدیر سابق بخش فروش بین الملل وزارت نفت تشریح کرد: طبیعتا با چنین سرمایه گذاری ما می توانیم به جای فروش نفت خام ، صادرات خود ررا ارتقاء بخشیده و بتوانیم فرآورده فروشی راجایگزین خام فروشی کنیم.
وی خاطر نشان کرد : با سرمایه گذاری در بخش های پایین دستی مانند پتروشیمی ها، پالایشگاه ها و پترو پالایشگاه ها می تواند صنعت نفت کشور را توسعه بخشید و نتیجه این امر حذف تدریجی خام فروشی خواهد شد.
خطیبی در خاتمه یادآور شد: با تاسیس یک پالایشگاه، چندین صنایع جانبی در محیط پیرامونی شکل خواهد گرفت؛ تحقق چنین هدفی نیازمند بهکارگیری ظرفیتهای داخلی و هماهنگیهای کلان است، پلایشگاه خلیج فارس تبلوری از این رویکرد است.