کارشناسان حوزه انرژی با اشاره به نقش ایران باتوجه به موقعیت جغرافیایی و ژئوپلیتیک در منطقه و همچنین توانمندی در زمینه نفت و گاز و همچنین مسیرهای ترانزیتی بخصوص جاده ابریشم در پیمان شانگهای معتقدند که تحریمها مهمترین عامل پررنگ نشدن بازیگری ایران در این سازمان مهم اقتصادی است.
اویل پراس در حالی مدعی شده که ایران نفت خود را ۴۲ درصد زیر قیمت های بین المللی عرضه می کند که حسینی عضو اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی حداکثر مقدار ارزان فروشی را ۲۰ دلار اعلام کرده است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه با بیان اینکه از زمان فعالیت جواد اوجی وزیر نفت ، روابط ایران و روسیه روز به روز در حال توسعه است، گفت: با توجه به رفت و آمدهایی که بین هیات های ایرانی و روسی در بخش پتروشیمی انجام شده، روسها تمایل بسیاری به استفاده از فناوری و محصولات ایران در بخش پتروشیمی دارند.
آرتور سیمیرنف، سرپرست اداره مهندسی شیمی وزارت صنعت و تجارت روسیه گفت: حجم مبادلات حوزه صنعت پتروشیمی دو کشور ایران و روسیه از پویایی مثبتی برخوردار است.
در بحث گسترش دیپلماسی انرژی دعوت از سرمایهگذاران کشورهای همسو، از سیاستهای صنعت پتروشیمی است. آنطور که معاون وزیر نفت اعلام کرده فعالانی از کشورهای برزیل، چین، روسیه و برخی کشورهای اروپایی در حال انجام کارهای مقدماتی برای حضور مستقیم در طرحهای پتروشیمی ایران هستند.
مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران با ابراز امیدواری از اینکه شرایط فراهم شود تا ما بتوانیم به بازارهای قبلیمان در اروپا برگردیم، درباره جایگزینی نفت ایران با روسیه در اتحادیه اروپا، گفت: قاعدتا روسیه نمیتواند همه نیاز بازارهای اروپا را حتی در بهترین شرایط تامین کند.
غولهای نفتی دولتی چین و پالایشگاههای خصوصی بزرگ، نفت بیشتری از روسیه خریداری می کنند که باعث گران شدن قیمتها شده و خریداران کوچکتر را وادار کرده است به دنبال گزینههایی مانند نفت ایران باشند.
کارشناس سازمان برنامه و بودجه گفت: از سال ۱۳۸۶ تاکنون تمام محصولات پالایشگاه ها به قیمت جهانی فروخته می شود با این تفاوت که پنج فرآورده اصلی خود را به دولت و مابقی را به بازار می فروشند.
عضو هیات رئیسه اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی گفت: اکنون امکان واردات بنزین با کیفیت خوب وجود دارد همه کشورها به سمت بنزین و گازوئیل یورو ۴ و ۵ رفتهاند، فرآوردههای روسیه هم با قیمت مناسب در بازار وجود دارد، بنابراین برای واردات بنزین و گازوئیل باکیفیت مثل سابق محدودیت وجود ندارد.
مدیرکل پیشین امور اوپک و روابط با مجامع بینالمللی انرژی وزارت نفت میگوید: درشرایط کنونی ایران و عربستان میتوانند از فرصت ایجاد شده برای توسعه همکاریهای خود در حوزه نفت و گاز استفاده کنند، در این بین چین نیز حامی این مساله خواهد بود و به نظر میرسد که مثلث قدرت شکل میگیرد.
خبرگزاری بلومبرگ با استناد به دادههای شرکتهای کشتیرانی گزارش داده که ایران برای ماه آینده، هر بشکه نفت را ۱۲ دلار کمتر از نفت شاخص برنت به چین تحویل میدهد، در حالی که روسیه برای نفت شاخص اورال خود که بسیار شبیه به نوع نفت تولیدی ایران است، بیشتر از ۱۰ دلار تخفیف نمیدهد.
دستیار ویژه رئیس جمهور روسیه در دیدار با شمخانی ضمن تأکید بر اجرای هر چه سریعتر طرحها و پروژههای مشترک، از آمادگی این کشور برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی ایران شامل فولاد، نفت و پتروشیمی خبر داد.
هر چند ایران این پتانسیل را دارد که صادرکننده بزرگ گاز باشد اما آهنگ کند افزایش تولید در مقابل آهنگ تند مصرف به گونهای است که آژیر خطر کسری تولید و مصرف گاز به صدا درآمده است.
ایران در حال حاضر روی به پاکستان باید کار کند تا گاز خود را نه تنها به این کشور، بلکه به هند نیز صادر کند که به گفته آژانس بین المللی انرژی، تا سال ۲۰۳۰ حتی فراتر از چین تقاضای گاز خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت مادرتخصصی تولید نیروی برق حرارتی گفت: ۵۰ درصد نیروگاه های کشور ساخت داخل است و کشور روسیه تقاضای احداث ۲۵ نیروگاه گازی با انتقال تکنولوژی از ایران کرده است.
اسدی بابیان اینکه بیش از یکسوم درآمد ارزی کشور از منطقه ویژه انرژی پارس تأمین می شود، گفت: بیش از ۱۱میلیارد دلار در ۱۰ماهه امسال از این منطقه صادر شده است.
مدیر برنامهریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی از صادرات ۱۸ میلیارد دلاری محصولات پتروشیمی تا پایان سال خبر داد و گفت: انتظار داریم در سال ۲۰۲۳ حجم مبادلات و صادرات مواد شیمیایی و کاتالیستها از سوی ایران به بازار روسیه افزایش یابد.