تصمیم اخیر اوپک پلاس، تأثیر مستقیم کمی بر ایران بهعنوان تولیدکننده و صادرکننده نفت دارد، زیرا کشور به دلیل تأثیر تحریمهای آمریکا بسیار کمتر از پتانسیل و ظرفیت خود کار می کند.
تحلیلگر موسسه بینالمللی کپلر با بیان اینکه روسیه تمایل دارد در پروژههای رقیب سهم داشته و نفوذ کند، گفت: بعد از تحریمهای اروپا علیه روسیه از ماه دسامبر این فرصت را به ایران میدهد تا سهم بزرگتری در بازار چین در اختیار بگیرد.
اگرچه حدود هشت سال است که از ضربالاجل اجرای قرارداد خط لوله گاز انتقال ایران به پاکستان(طرح آی-پی) می گذرد و چهار دولت مختلف پاکستان از آن زمان تاکنون بدون هیچ گونه اقدام عملی، فقط به تکرار وعدهها بسنده کردهاند، حالا بار دیگر این وعده از سوی شبهاز شریف نخست وزیر کنونی پاکستان تکرار شده است.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: ایران باید در بازار نفت نشان دهد که یک عرضهکننده و فروشنده قابل اعتماد است و میتواند به موقع نفت خام را تحویل دهد ولی اگر به دلایل مختلف ارتباطات بین فروشنده و مشتری قطع شود، قطعا در روند معاملات خلل ایجاد خواهد شد.
مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت گفت: در شرایط کنونی ما باید به سمت تجارت فرآوردههای نفتی همسایگان شمالی حرکت کنیم زیرا دیگر مشکلات تحریمی در این حوزه گریبانگیر ما نیست و سودآوری بیشتری نیز دارد.
وزارت امورخارجه چین به تحریم های شرکت های نفت و پتروشیمی که با ایران همکاری می کنند واکنش نشان داد و مخالفت قاطع خود را از هرگونه تحریمی برای تجارت با ایران اعلام کرد.
یک کارشناس ارشد حوزه انرژی معتقد است در شرایط فعلی و با وجود تحریمها در حوزه انرژی، انجام مذاکرات با کشورهایی مانند ژاپن موجب شود تا درصورت وقوع توافق برجام با وجود زیرساختهای مناسب، کار با حداکثر ظرفیت آغاز شود.
گزارش شرکت نفتی بریتیش پترولیوم، نشان میدهد روند تولید نفت و میعانات گازی ایران با وجود تداوم تحریمها، بهترتیب با رشد ۱۷.۴ و ۲۷.۱ درصدی در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال قبل، جهشی خیرهکننده داشته است.
صنایع پتروشیمی به عنوان یکی از بازوهای ارزآور در دوران تحریم بسیار استراتژیک هستند تا جایی که میتوان از صنعت پتروشیمی به عنوان صنعت استراتژیک کشور یاد کرد.
اگر قرار باشد پایه ارز معاملات نفتی را تغییر دهیم نیاز به ایجاد یک کنوانسیون منطقهای یا بینالمللی دارد تا یک ارز جدید برای معاملات تعریف شود، در غیر این صورت سالها است که این بحث مطرح بوده و اجرایی نشده است.
از آنجا که بخش عمده ارز آوری کشور در گرو تولید و فروش محصولات تولیدی پتروشیمیها میباشد، الزامی است دولت در خصوص قیمت یوتیلیتی مصرفی آنها به بازنگری و به کنترل هر چه بیشتر قیمت آن بپردازد.
بازارسازی تضمینی برای فروش نفت خام، راهکاری که از سالها قبل در دسترس بود ولی کسی به دنبال آن نرفت. دولت سیزدهم این راهکار را پیش برد و در نهایت موفق به خنثیسازی تحریمهای فروش نفت و افزایش چشمگیر صادرات نفت به کشور ونزوئلا به عنوان اولین مقصد پالایشگاهداری فراسرزمینی شد.
مدیر عامل سابق شرکت نفت مناطق مرکزی گفت: ذخایر باقیمانده نفت در کشور ما حدود 80 میلیارد بشکه ثبت شده است و در صورت افزایش ضریب بازیافت به میزان هر یک درصد عدد بزرگی برداشت خواهیم داشت یعنی تولید حدود 800 میلیون بشکه افزایش پیدا خواهد کرد.
یک کارشناس حوزه انرژی گفت: مشکل اصلی ما در شرایط کنونی این است که تحریم هستیم و نمیتوانیم پول نفتی را که میفروشیم به طور رسمی در حسابها داشته باشیم بلکه باید از طریق حسابهای واسطه دریافت کنیم، این هم ارزش کالاها را پایین میآورد و هم روند دریافت پول و تحویل محموله را دچار پیچیدگی میکند.
نشست بررسی الزامهای مورد نیاز و برنامهریزیهای لازم بهمنظور رفع موانع پیش رو با هدف افزایش ظرفیت تولید نفت با حضور مدیر نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران در اهواز برگزار شد.
جمعی از نمایندگان مجلس ساخت پتروپالایشگاهها را سپر و ابزار دفاعی در مقابله با تحریمهای اقتصادی دانستند و اعلام کردند که پالایشگاهسازی سبب توسعه صنایع پاییندستی و تولید محصولات پتروشیمی میشود و به تقویت منابع ارزی کمک میکند.
با روی کار آمدن دولت سیزدهم، راهبرد وزارت نفت از خامفروشی به سمت احداث پتروپالایشگاهها و تبدیل نفت به فرآورده و صادرات آن تغییر کرد، موضوعی که میتواند به افزایش درآمدهای کشور و بیاثرسازی تحریمها کمک کند.