معاون امور بینالملل و بازرگانی وزارت نفت گفت: مسئولان دولت قبل که با دلخوشی برجام کشورمان را از میلیاردها دلار درآمد نفتی محروم کردند و اکنون به جای انکار افزایش صادرات نفت، باید پاسخگو باشند.
کارشناس حوزه انرژی گفت: آمارهای مختلف بیانگر افزایش درآمدهای نفتی ایران بوده و باید گفت اکنون در اوج صادرات قرار داریم، به گونهای که بر اساس آمار ماه اخیر ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه تولید نفت صورت گرفت و بیش از ۲ میلیون نفت و میعانات گازی به صادرات انجامیده است که درآمد آن برابر درآمد نفتی کل سال ۹۹ بوده و این بیانگر توسعه صادرات نفتی کشور است.
در ۵ ماهه امسال فقط حدود ۵۰ درصد درآمدهای نفتی محقق شده است که براساس اظهارات رئیس سازمان برنامه و بودجه عامل عمده این اتفاق تغییر نرخ فروش نفت از بشکهای ۶۵ دلار به ۸۵ دلار در مجلس بوده است.
طبق بولتن آماری اوپک در سال ۲۰۲۳ میلادی میزان درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۲۲ معادل ۴۲.۶ میلیارد دلار بوده است که این رقم بیش از درآمد نفتی ایران در سال اول اجرای برجام معادل ۴۱.۱ میلیارد دلار بوده است.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا از درآمد ۱۹ میلیارد دلاری ایران از فروش نفت در ۵ ماهه نخست سال جاری میلادی خبر داد و کل درآمد نفتی ایران در سال ۲۰۲۲ را ۵۴ میلیارد دلار اعلام کرد.
ایران بخشی از ذخایر نفتی خود روی دریاها را روانه بازار جهانی کرده و صادرات خود را به بالای ۱.۵میلیون بشکه رسانده؛ برخی از کارشناسان دلیل این رشد را حاصل انعطاف ایران در دریافت ارزهای صادراتی می دانند.
اقتصاد ایران تحت شدیدترین تحریمها قرار دارد و اولین بخشی که به شدت از این موضوع تاثیر گرفته؛ صادرات و فروش نفت و درآمدهای حاصله است. با اینحال دولت رئیسی میگوید درآمد نفتیاش هشت برابر شده است. سوال مهم این است که درآمد نفتی در اقتصاد ایران چه میشود و در کجا به مصرف میرسد؟
نائب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال آتی با اشاره دومین جلسه رسیدگی به جزئیات لایحه بودجه گفت: در این جلسه منابع درآمدی بودجه از محل فروش نفت مورد بررسی قرار گرفت.
دولت بودجه را بر مبنای فروش ۱.۴ میلیون بشکه نفت ۸۵ دلاری بسته، حال آنکه در برخی از ماه های امسال فروش نفت به ۳۰۰ هزار بشکه رسیده بود، بماند که تصمیم جدید پاناما شرایط را سخت تر هم کرده است.
دولت بودجه را بر مبنای فروش ۱.۴ میلیون بشکه نفت ۸۵ دلاری بسته، حال آنکه در برخی از ماه های امسال فروش نفت به ۳۰۰ هزار بشکه رسیده بود، بماند که تصمیم جدید پاناما شرایط را سخت تر هم کرده است.
با توجه به اینکه دولت در عمل ارز حاصل از فروش نفت را به نرخ نیما خواهد فروخت و نرخ نیما ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان است، شاهد بلاتکلیفی حدود ۱۴۰ هزار میلیارد تومان از منابع بودجه هستیم.
رییس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با اشاره به سهم اندک ایران از بازار جهانی، گفت: نه تنها مقدار فروشمان کم است بلکه در وصول درآمدهایمان هم مشکل داریم طوریکه به ازای فروش پتروشیمی نهاده می گیریم.
ایران در سناریوی واقعبینانه (استمرار تحریمها) میتواند با فروش روزانه یک میلیون بشکه در روز بتواند به درآمد نفتی حدود ۲۷.۳ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ دست یابد.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا درآمد نفتی سرانه ایران در ماههای ژانویه تا جولای امسال را فقط ۴۰۰ دلار برآورد کرده است که این رقم تنها از درآمد نفتی سرانه نیجریه و ونزوئلا بیشتر است.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: دولت با تغییر روش فروش نفت، میزان درآمد خود را افزایش داد و برای استمرار این افزایش درآمد توجه به بخش خصوصی لازم است.
تهاتر نفت با بدهی دولت به بخش خصوصی از سال ۹۸ به غیر از سال جاری در قانون بودجه آمده؛ اما تا امروز اجرایی نشده و این بیتوجهی به قانون از سوی بخش خصوصی مورد انتقاد است.
رضا پدیدار، رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق تهران، به گزارش اخیر اوپک در خصوص تاثیر تحریمها برعدم فروش نفت از سوی ایران طی ۱۰ سال گذشته اشاره کرده و گفته که طبق اعلام اوپک، ایران به دلیل اعمال تحریمها و کندی در فروش نفت، در این مدت، بیش از ۴۵۰ میلیارد دلار درآمد، از این محل از دست داده است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: دولت مردمی با ورود دقیق به وضعیت اقتصادی مردم تلاش کرد با در پیش گرفتن راهکارهایی کوتاهمدت برای بهبود وضعیت معیشتی در عین حال به برنامه بلندمدتی برای حل مشکلات اقتصادی توجه کند.