بحران کنونی یادآور تنش های انرژی در دهه ۱۹۷۰ است. درسی که می توان از این تنش ها گرفت این است که دنیا به سمت کاهش وابستگی به انرژی روسیه حرکت خواهد کرد.
جهان دوباره در چنگال شوک قیمت نفت گرفتار شده است. تنها در چند ماه، قیمت هر بشکه نفت خام از ۶۵ دلار به بیش از ۱۳۰ دلار رسیده که این امر باعث افزایش هزینههای سوخت، فشار تورمی و فشار بر مصرفکنندگان شده است. حتی پیش از جنگ روسیه و اوکراین نیز قیمتها به دلیل افزایش تقاضا و رشد محدود عرضه به سرعت در حال افزایش بود.
یک کارشناس حوزه انرژی با بیان اینکه آلترناتیوهایی مثل ایران و قطر میتوانند به اروپا صادرات داشته باشند، گفت: ما براحتی میتوانیم در حد 100میلیارد متر مکعب در سال به اروپا گاز صادر کنیم.
از روز جمعه و با اعلام توقف در مذاکرات وین، نگرانیها نسبت به دورنمای مذاکرات هستهای ایران افزایش پیدا کرده است. حالا به نظر میرسد همزمانی این اتفاق با تحریم نفت روسیه و پافشاری اوپکپلاس برای ایستادگی روی تصمیمش، نرخ نفت را به پیشبینیهای نزدیکتر کرده است.
با درگیری های اخیر میان روسیه و اوکراین قیمت نفت در سطح بی سابقه ای ظرف سال های گذشته رسیده و چشم اندازهایی که در رابطه با نرخ طلای سیاه در ماههای آینده وجود دارد، اعداد و ارقام بالایی را به ثبت می رساند؛ حال آنکه با هر دلار افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی، سطح دغدغه ها و نگرانی های فعالان اقتصادی یک پله بالاتر می رود.
یک کارشناس ارشد حوزه انرژی گفت: صادرات گاز ایران به اروپا مستلزم سه چیز است: تعدیل اساسی روابط ایران با جامعه جهانی و غرب و رفع کامل تحریمها، واصلاح و تحول اساسی در سیستم انرژی، بخصوص بکارگیری عزم ملی در بهینهسازی مصرف سوخت و کنترل تقاضا و ارتقاء بهرهوری انرژی و استقلال در سیاستگزاری انرژی و سیاستهای صادراتی انرژی و مقابله با فشارهای احتمالی رقبا ...
جریان بازگشت پول های نفتی به کشور شدت یافته و این موضوعی است که هشدار فعالان اقتصادی را در مورد عدم ارزپاشی و لزوم توجه بیش از پیش به توسعه صادرات غیرنفتی در پی داشته است.
مسکو درباره «عواقب فاجعهبار» اعمال تحریم نفت روسیه که از سوی واشنگتن و اتحادیه اروپا بهعنوان اقدامی بیشتر علیه این کشور مورد بحث قرار گرفت، هشدار داد.
با توجه به افزایش چشمگیر درآمدهای نفتی و ذخایر ارزی کشور، کارشناسان نسبت به بروز پدیده صنعتزدایی از اقتصاد و وابستگی بیشتر اقتصاد به نفت هشدار میدهند.
بعد از گذشت 6 ماه از عمکرد تیم فعلی وزارت نفت هر چند اقدامات مناسبی در حوزه افزایش صادرات نفت، قرارداد سوآپ گاز با ترکمنستان، عبور از بحران سوخت زمستانی و غیره انجام گرفت اما سوالات کلیدی نیز ناظر به آینده مطرح است.
قیمت نفت در روز دوشنبه بیش از ۹ درصد افزایش یافت و به بالاترین حد خود از سال ۲۰۰۸ رسید، زیرا ایالات متحده و متحدان اروپایی در حال بررسی ممنوعیت واردات نفت روسیه هستند و تأخیر در بازگشت احتمالی نفت خام ایران به بازارهای جهانی به نگرانیهای شدید عرضه دامن زد.
تحلیلگر موسسه بینالمللی کپلر گفت: برآورد کپلر این است که ایران میتواند طی سه ماه روزانه ۱ میلیون بشکه و جمعا روزانه ۱،۳ میلیون بشکه طی ۶-۷ ماه به تولید نفتخام خود اضافه کند. این تقریبا معادل ۱,۵ میلیون بشکهای است که به احتمال زیاد از روسیه از دست خواهیم داد، نکته دیگر این است که نفتخام روسیه به نام اورالس مشخصات فنی و شباهت زیادی با نفت خام ایران ...
رئیس دفتر مرکز مطالعات بینالمللی انرژی وین با بیان اینکه روسیه از این پس به عنوان یک تامینکننده قابل اعتماد برای اروپا، ایفای نقش نخواهد کرد، گفت: ایران میتواند با قدرت وارد بازار اتحادیه اروپا شود.
توافق برای احیای برجام به رفع تحریمها علیه فروش نفت ایران منتهی می شود اما تحلیلگران غربی می گویند ممکن است چند ماه زمان ببرد تا نفت بیشتری از سوی ایران صادر شود.
یک کارشناس بازار نفت با اشاره به اینکه رشد قیمت نفت در شرایط فعلی به دلیل تنشهای سیاسی و کاهش عرضه است، گفت: ورود نفت ایران به بازارهای جهانی میتواند تا حد زیادی قیمت نفت را کنترل کند.
کارشناس حوزه بینالملل انرژی گفت: اکنون قیمت گاز بالاتر رفته و قیمت نفت هم نه به خاطر کمبود عرضه بلکه به دلیل شرایط روانی و نگرانی بازار و بازی واسطهها افزایش داشته است، بنابراین تا امروز به لحاظ فیزیکی اتفاق خاصی در بازار نفت و گاز بویژه در اروپا نیفتاده است.
طبق گزارش شرکت ملی صنایع پتروشیمی از ابتدای راهاندازی صنعت پتروشیمی در کشور جمعا 79 میلیارد دلار سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی ایران صورت گرفته است که به معنای میانگین سالانه 2.2 میلیارد دلار جذب سرمایه در این صنعت است.