به گزارش پایگاه خبری تحلیلی
نفت آرا، پس از حمله روسیه به اوکراین و آغاز تحریمهای غرب علیه این کشور، مسکو عرضه گاز به اروپا را رفته رفته کاهش داد، امری که سبب بالا رفتن بهای سوخت در قاره سبز شد.
شرکت ویانجی گفته است که این درخواست را به منظور «جلوگیری از زیانهای بیشتر» و نیز «امکان ادامه فعالیت کلی مجموعه» طرح کرده است.
هزینههای مربوط به انباشته شدن و ذخیره سوخت جایگزین از جمله دیگر زیانهایی است که در بیانیه شرکت ویانجی آمده است. این شرکت همچنین گفته در قراردادهایی که مربوط به قبل از وضعیت امروز بوده، بر سر قیمت دیگری با مشتریان توافق کرده و اکنون شرکت مجبور است برای تحویل به موقع گاز، این محصول را به «قیمت بسیار بالاتری» در بازار آزاد تهیه کند.
شرکتهای فعال در زمینه انرژی در کشورهای مختلف اروپا با مشکلات مشابهی روبرو هستند. شماری از آنها در هفتههای اخیر از دولتهای متبوع خود درخواست حمایت کردهاند.
دولتهای فنلاند، اتریش و سوئیس نیز تلاش خود را برای حمایت از شرکتهای انرژی افزایش دادهاند.
در خصوص این موضوع خبرنگار بازار گفتگویی با پروفسور «نادر انتصار» رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلاباما آمریکا انجام داده که در ادامه می آید.
موضوع انرژی یکی از دغدغه های جدی غرب در زمستان امسال است. ارزیابی شما از این موضوع چیست؟
به نظر می رسد که اروپا در زمستان امسال با کمبود شدید انرژی مواجه خواهد شد. به نظر می رسد که ایالات متحده تنها کشور بزرگ غربی است که با کمبود انرژی در آینده مواجه نخواهد شد. ایالات متحده ظرفیت مازادی برای کمک به اروپا دارد. با این حال، واشنگتن نمی تواند جایگزین روسیه به عنوان تامین کننده اصلی گاز اروپای غربی شود.
نیویورک تایمز در گزارشی ورود ایران به بازار انرژی را تامین کننده اصلی انرژی اروپا ندانست و معتقد است اروپا به گاز نیاز دارد و ایران به دلیل مصرف بالای گاز، ظرفیت صادرات گاز را ندارد. ارزیابی شما چیست؟
تا حد زیادی با گزارش نیویورک تایمز موافقم. ایران صادرکننده عمده گاز نیست و زیرساختهای این کشور نیازمند ارتقای قابل توجهی است تا ایران به صادرکننده مناسب گاز به اروپا تبدیل شود. همچنین نیاز ایران به گاز داخلی و مصرف بالای گاز به ایران اجازه نخواهد داد که تولید گاز فعلی خود را افزایش دهد تا به یک صادرکننده مهم گاز به اروپا تبدیل شود.
با توجه به کاهش تولید نفت که اوپک برای ماه های آینده برنامه ریزی کرده است، به نظر نمی رسد ورود ایران به بازار انرژی باعث کاهش قیمت نفت شود. ارزیابی شما چیست؟
بستگی به این دارد که ایران با چه سرعتی می تواند وارد بازار جهانی انرژی شود و حجم نفتی که می تواند در مدت زمان نسبتاً کوتاهی صادر کند. در بهترین شرایط، ورود ایران به بازارهای انرژی تاثیری حاشیه ای بر قیمت نفت خواهد داشت و قیمت نفت به طور محسوسی تحت تاثیر سهم بالقوه ایران در حجم موجود نفت در بازار جهانی قرار نخواهد گرفت.
با توجه به کاهش نفت برنامه ریزی شده اوپک برای ماه های آینده، به نظر می رسد ورود ایران به بازار انرژی نیز باعث کاهش قیمت نفت شود. ارزیابی شما چیست؟
همانطور که در پاسخ به سوال قبلی اشاره کردم، ورود مجدد ایران به بازار ممکن است تاثیری بر قیمت نفت داشته باشد، اما این تاثیر فعلا حاشیهای خواهد بود و شدید نیست.
آیا فکر می کنید موضوع کمبود انرژی باعث می شود اروپا در زمستان به روسیه امتیاز بدهد؟
برخی از کشورهای اروپایی قبلاً گامهایی در تنظیم مجدد سیاستهای خود در قبال روسیه برداشتهاند و برخی دیگر نیز ممکن است همین کار را انجام دهند. با این حال، اروپا تحت فشار ایالات متحده برای حفظ یک جبهه متحد آتلانتیک علیه روسیه است. بنابراین، از برخی جهات، اروپا در شرایط سختی قرار گرفته است.
به نظر شما احیای برجام قبل از سرمای زمستان محقق خواهد شد؟
اگر برجام احیا شود، به احتمال زیاد ناشی از عوامل ژئواستراتژیک و سیاسی خواهد بود و نه چندان به دلیل زمستان سرد پیش رو در اروپا. ما نباید ظرفیت ایران برای تبدیل شدن به یک تامین کننده اصلی انرژی، به ویژه گاز، به اروپا در زمستان امسال را دست بالا بگیریم.
انتهای پیام/.