کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تکرار رقابت در پارس‌جنوبی این‌بار غرب کارون و عراق/آسیای جنوب‌شرقی جولانگاه روسیه

5 تير 1401 ساعت 10:14

یک کارشناس حوزه انرژی درباره احتمال اینکه میادین غرب کارون و مشترک با عراق به سرنوشت پارس‌جنوبی در هم‌مرز بودن با قطر دچار شود، گفت: قطر کشور کوچکی است و در حد یک شهر ما هم جمعیت ندارد اما بواسطه قدرتی که از صادرات گاز کسب کرده تبدیل به بازیگر بزرگ خاورمیانه شده است، در نظر داشته باشیم پول تبدیل به قدرت نظامی و سیاسی می‌شود و اگر ما نیز صنعت نفت و گاز و اقتصادمان را ارتقا ندهیم در آینده تبعات آن را خواهیم دید.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نفت آرا، مرتضی بهروزی‌فر درباره برنامه‌های بلندپروازانه عراق برای توسعه میادین نفتی و گازی و مقایسه آن با وضعیت ایران اظهار داشت: عراق حدود 15 سال است که برنامه افزایش تولید را در حد توان خود دنبال می‌کند و رسیدن به 6 میلیون بشکه در روز هم براحتی برای این کشور قابل تحقق است، حتی رسیدن تا 8 میلیون بشکه را هم تا 2028 در دستور کار خود دارند. ضمن اینکه در صنعت گاز هم برنامه‌های مدونی چه در جمع‌آوری گازهای همراه و توسعه ذخایر خود دارند.
وی افزود: زمانی ایران دومین تولیدکننده و صادرکننده نفت اوپک بود اکنون مدت‌ها است عراق جای ایران گرفته و از ظرفیت تولید ایران فراتر رفته و چند سال آینده هم به 6 میلیون بشکه در روز می‌رسد و ایران باتوجه به شرایطی که در دسترسی به منابع مالی، تکنولوژی، دانش فنی و مدیریت بین‌المللی دارد از همه کشورهای منطقه از جمله عراق به شدت عقب افتاده است.
این کارشناس حوزه انرژی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، تصریح کرد: ما اکنون در برداشت از ذخایر مشترک عقب افتاده‌ایم و امکان تولید نداریم، به خاطر مهاجرت و سیال بودن نفت و گاز؛ هر طرفی که بیشتر تولید کند ضرر آن مسلما گریبان کشور همسایه را می‌گیرد. در این بین هر قدر همسایگان در میادین مشترک قوی‌تر شده و جایگاه بالاتری داشته باشند ایران دست پایین‌تری را خواهد داشت و از همه مهم‌تر اینکه صادرات نفت تبدیل به پول می‌شود و پول هم قدرت‌آفرین است.
وی درباره احتمال اینکه میادین غرب کارون مشترک با عراق به سرنوشت پارس‌جنوبی در هم‌مرز بودن با قطر دچار شود، گفت: قطر کشور کوچکی است و در حد یک شهر ما هم جمعیت ندارد اما بواسطه قدرتی که از صادرات گاز کسب کرده تبدیل به بازیگر بزرگ خاورمیانه شده است، در نظر داشته باشیم پول تبدیل به قدرت نظامی و سیاسی می‌شود و اگر ما نیز صنعت نفت و گاز و اقتصادمان را ارتقا ندهیم در آینده تبعات آن را خواهیم دید.
بهروزی‌فر در ادامه به موضوع حضور روسیه در بازارهای ایران و احتمال حذف ایران پرداخت و گفت: هنوز تحریم‌های اعمال شده علیه روسیه به پای ایران نرسیده، یعنی براحتی می‌تواند به آسیای جنوب شرقی نفت بفروشد. هنوز بخشی از گاز خود را به اروپا صادر می‌کند، یعنی عملا صادرات نفت و گاز این کشور کاهش چشمگیری پیدا نکرده، از طرف دیگر با تخفیف‌های بزرگی که در نظر می‌گیرد به بزرگترین صادرکننده نفت به چین تبدیل شده و آسیای جنوب‌شرقی به جولانگاه روسیه شده است. اگر ایران تلاش نکند و گره‌های دست و پای نفت و گاز کشور را باز نکند به راحتی قابل کنار گذاشتن است هرچند بیش از 150 میلیارد بشکه ذخایر نفتی دارد و دومین دارنده ذخایر گازی جهان است.
وی تاکید کرد: تا ایران سرمایه‌گذاری، تکنولوژی دانش فنی و مدیریت بین‌المللی نداشته باشد؛ عملا نمی‌تواند جایگاهی داشته باشد، به طوری که در تحریم‌های اعمال شده با 2 میلیون بشکه صادرات به راحتی از بازار کنار گذاشته شدیم، در نظر داشته باشیم روسیه که 4 میلیون بشکه قرارداد نفتی با اروپا داشت در شرایط جنگ اوکراین اروپا دچار مشکل شد، یعنی اگر حجم صادرات نفت و گاز روسیه به اروپا کم بود بدون تردید روسیه دچار مشکل می‌شد و شامل تحریم‌های ثانویه هم می‌شد و امکان صادرات را از دست می‌داد اما چون به لحاظ حجم تولید نفت و گاز کشور بزرگی است چشم‌پوشی کار مشکلی است.
معاون نخست وزیر عراق اخیرا اعمال کرده که کشورش می‌تواند طی 5 سال آینده ظرفیت تولید نفت خود را به 6 میلیون بشکه در روز برساند و از طرفی دیگر اخباری مبنی بر برنامه وزارت نفت عراق برای خرید 32.7 درصد از سهام شرکت اکسون موبیل منتشر شده است و این شاید برای ایران که همچنان در تحریم نفت بسر می‌برد و امکان افزایش تولید به خاطر نبود تکنولوژی و البته جذب سرمایه را به سختی دارد، شاید نگران‌کننده باشد و آینده مبهمی را پیش روی صنعت و نفت و گاز کشور قرار دهد، آینده‌ای که چشم‌انداز آن تکرار روزهای مسابقه گازی با قطر در رقابت با عراق جنگ‌زده است.
انتهای پیام/.


کد مطلب: 4050

آدرس مطلب :
https://www.naftara.ir/fa/report/4050/تکرار-رقابت-پارس-جنوبی-این-بار-غرب-کارون-عراق-آسیای-جنوب-شرقی-جولانگاه-روسیه

نفت آرا
  https://www.naftara.ir