کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نفت آرا بررسی می کند

چرا خاموش شدیم؟

28 مرداد 1403 ساعت 16:29


به گزارش اختصاصی پایگاه خبری تحلیلی نفت آرا،این‌ روز ها تاب‌ آوری مردم در برابر قطعی‌ های دنباله‌ دار برق‌ پایین آمده و از این گذشته خاموشی‌ ها به برخی از کسب و کارها صدماتی وارد کرده و تحمل این شرایط را در حالی که کل کشور درگیر گرمای طاقت فرسات و اکثر مشاغل را تحت تاثیر قرار داده، سخت تر شده است.
پدیده خاموشی زمانی رخ می‌دهد كه عرضه برق در مقابل تقاضا دچار كمبود باشد. بنابراین برای تحلیل خاموشی‌ها لازم است كه وضعیت تولید و مصرف برق را مورد بررسی قرار دهیم.
شرایط جوی
یکی از دلایل بی‌ برقی‌ ها شرایط جوی است. گزارش‌های رسمی حاکی از آن است که به دلیل شرایط جوی و کاهش نزولات آسمانی و کمبود آب، حدود ۸ هزار مگاوات از برق تولیدی نیروگاه‌ های برقابی از مدار خارج شده و همزمان به دلیل افزایش دما میزان مصرف برق بالا رفته است. با افزایش هر یک درجه دما بیش از ۱۵۰۰ مگاوات مصرف برق بیشتر می‌شود و از سوی دیگر ۴۰ درصد مصرف برق کشور به مصارف سرمایشی اختصاص دارد.
طبق اعلام وزارت نیرو امسال گرما باعث کاهش ۵۰ درصدی مخازن آب نیروگاه های برقابی شده و به دلیل شرایط جوی تولید برق نیروگاه‌ های برقابی تا یک سوم کمتر شده،از این رو فشار بر سایر نیروگاه‌ ها شدت پیدا کرده است.   
اما عامل دیگر که برخلاف شرایط جوی، عملکرد دولت‌ها به طور مستقیم باعث ایجاد و رشد آن شده فرسودگی نیروگاه‌ ها است.

جای خالی نیروگاه‌ های خورشیدی  
در حالی که نیاز مصرف برق در کشور به ۶۵ هزار مگاوات رسیده، ظرفیت قابل تولید نیروگاه‌ها حدود ۵۴ هزار مگاوات است. از سوی دیگر به دلیل خروج از برجام و جذب نشدن سرمایه‌گذاری خارجی و نبود فاینانس‌ها، آهنگ توسعه نیروگاه‌ها در کشور کُند شده‌ است.
این در شرایطی است که ایران می‌تواند پتانسیل بسیار بالایی برای استفاده از انرژی خورشیدی و احداث نیروگاه‌ های تجدیدپذیر و خورشیدی داشته باشد چرا که با توجه به تعدد روزهای آفتابی و  متوسط تابش ۴.۵ تا ۵.۵ کیلووات ساعت بر متر مربع در روز می‌تواند تولید برق را افزایش دهد. البته وزارت نیرو اعلام کرده تا سال ۲۰۳۰ میلادی می‌تواند به  ۷۵۰۰ مگاوات برق از انرژی خورشیدی داشته باشد اما فعلا با این عدد فاصله بسیار زیادی داریم.
در حال حاضر ۳۵۰۰ نیروگاه خورشیدی خانگی در سراسر کشور وجود دارد که قرار است ۲۵۰۰ واحد دیگر در مناطق محروم ایجاد شود با تمام این‌ها ظرفیت تولیدی نیروگاه‌های خورشیدی در کشور حدود ۸۴۰ مگاوات است اما قرار بر این بود که تا پایان دولت ظرفیت ۵۰۰۰ هزار مگاواتی در نیروگاه‌های تجدید پذیر داشته باشیم.
استخراج رمز ارز
مصرف برق به دلیل استخراج رمز ارز نیز یکی از موضوعات دیگری است که از سوی برخی مسئولین یکی از دلایل خاموشی‌ها عنوان می‌شود. اسدی در این باره نظر دیگری دارد و توضیح داد: اگرچه تحلیل‌های ارائه شده از سوی ذینفعان موضوع یعنی صاحبان صنایع تولید رمز ارز از یک سو و مدیران وزارت نیرو از سوی دیگر، متناقض است، و به دلیل آنکه اطلاعات دقیقی وجود ندارد نمی‌توان مبتنی بر داده استدلال نمود، ولی می‌توان مدعی شد كه موضوع رمز ارزها نمی‌تواند عامل مهمی باشد چرا كه شکاف بین عرضه و تقاضای برق روندی داشته‌ كه از سال‌های قبل وجود داشته و بدون ظهور رمزارزها (چه قانونی چه غیرقانونی)، پدیده خاموشی باز هم مشاهده می‌شده است.

بالا بردن ظرفیت
 ظرفیت تولید برق كشور در سال‌های گذشته رشد كمی داشته است. با توجه به اینکه در سال‌های گذشته با ركود اقتصادی مواجه بوده‌ایم، شکاف بین عرضه و تقاضا كمتر مشاهده می‌شده است؛ هرچند كه انتظار می‌رود با كاهش تحریم‌ها و ظهور رشد اقتصادی، كمبود عرضه برق به شکل بحرانی بروز یابد. برای همین ضروری است حجم ظرفیت تولید كل برق كشور افزایش یابد.
متنوع سازی سبد عرضه و تغییر مدل کسب و کار تولید-مصرف برق، کاهش تلفات و بهینه سازی مصرف برق و اصلاح منحنی بار شبکه برق را راه‌کارهای حل این مشکل می‌داند.
نقش نیروگاه اتمی بوشهر
نیروگاه اتمی بوشهر برای ساخت و بهره برداری از سه واحد راکتور اتمی در سال 1354 طراحی شده است. هماکنون واحد یکم این نیروگاه با توان 1000 مگاوات الکتریک در حال بهرهبرداری بوده و واحدهای 2 و3 آن، هرکدام با توان 1057 مگاوات، در حال طراحی و ساخت هستند. سال‌هاست ایران با کشورهای غربی برای موضوعات هسته‌ای مشغول مذاکره هستند و کشورهای تحریم کننده ایران علاقه‌ای به دانش هسته‌ای ایران ندارند.

نمودار فوق میزان تولید و تحویل به شبکه در یک سال نشان می هد و نشان از تاثیر آن بر جلوگیری قطعی برق کشور دارد.استفاده از نیروگاه‌های اتمی موجب صرفه‌جویی در مصرف نفت و گاز می‌شود.
همچنین تولید برق در نیروگاه اتمی بوشهر از ابتدای فعالیت این نیروگاه بصورت تجمعی موجب کاهش انتشار میلیون تن  انواع گازهای آلاینده زیست محیطی شده است. کاهش این حجم آلاینده تاثیر بسزایی در آب و هوا و اقلیم کشور دارد.
سبک زندگی مردم
برای درك و فهم بی‌برقی‌های پیش رو و راهكارهای‌كاهش آن، صرفا ارائه اطلاعات، آمار و تحلیل كفایت نمی‌كند و باید رفتار اجتماعی و سبك زندگی مردم را نیز درنظر گرفت. اغلب مردم از حقایقی اساسی و بنیادین در رابطه با انرژی الكتریكی و شیوه درست بهره‌مندی آن، اطلاعی ندارند و حتی تصورات واژگونه‌ای از نحوه تولید، انتقال، توزیع، مصرف وكنترل این انرژی پاك دارند. گرچه این واقعیت‌ها تا حدی فنی و پیچیده‌اند، لكن درك كلیات آنها توسط قاطبه مردم، چندان دشوار نیست و قطعا در شیوه تفكر و روش بهره‌مندی از این انرژی حیات‌بخش، تاثیرگذار خواهد بود. پس ضروری است مردم، اطلاعاتی عمومی داشته باشند تا از برخی اشتباهات و تصورات نا‌به‌جا مصون بمانند.


کد مطلب: 15191

آدرس مطلب :
https://www.naftara.ir/fa/report/15191/چرا-خاموش-شدیم

نفت آرا
  https://www.naftara.ir