کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

کاهش امکان مناقشه‌های فنی و مالی حوزه صادرات گاز بین ایران و ترکیه

20 خرداد 1402 ساعت 9:39

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران اعلام کرد که با بهره‌برداری تجهیزات جدید ایستگاه بازرگان، امکان مناقشه‌های فنی و مالی حوزه صادرات گاز بین ایران و ترکیه به حداقل می‌رسد.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نفت آرا، رضا نوشادی گفت: پروژه ارتقای تجهیزات اندازه‌گیری ایستگاه بازرگان از جمله پروژه‌های شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران است که تابستان سال ۱۴۰۲ بهره‌برداری و عملیاتی می‌شود.
وی درباره فلسفه شکل‌گیری پروژه تجهیز ایستگاه بازرگان اظهار کرد: ایستگاه صادرات گاز بازرگان واقع در شهر بازرگان، در نزدیکی مرز ترکیه همسو با قرارداد امضاشده ۱۹۹۶میلادی بین شرکت ملی گاز ایران و شرکت بوتاش ترکیه در دستور کار احداث قرار گرفت و ۲۰۰۰ میلادی به بهره‌برداری رسید.
مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران افزود: قرارداد یادشده، نخستین قرارداد بلندمدت گاز پس از پیروزی انقلاب اسلامی بوده و حداکثر حجم گاز قابل تحویل ۱۰ میلیارد متر مکعب در سال، با امکان افزایش تا ۱۳ میلیارد مترمکعب و حدود معادل یک فاز پارس جنوبی است.
نوشادی ادامه داد: گاز طبیعی مورد نیاز این قرارداد از منابع جنوب کشور از طریق خطوط لوله سراسری اول، دوم و سوم و خطوط لوله ۴۸ اینچ قزوین - تبریز و ۴۰ اینچ تبریز - بازرگان به ایستگاه اندازه‌گیری گاز صادراتی بازرگان می‌رسد و پس از انجام عملیات اندازه‌گیری کمی و کیفی به وسیله خط لوله ۴۸ اینچ به کشور ترکیه ارسال می‌شود.
وی تصریح کرد: وظیفه اصلی این ایستگاه، اندازه‌گیری کمی و کیفی جریان گاز صادراتی ایران به ترکیه است، به گونه‌ای که اندازه‌گیری کیفی، تطابق کیفیت گاز صادراتی را بر مبنای پیمان ایران و ترکیه تأیید کرده و اندازه‌گیری کمی، مقدار دقیق جریان گاز صادراتی را با رعایت مقدار خطاهای تعیین‌شده در پیمان مشخص می‌کند که مبنای مبادلات مالی قرار می‌گیرد.
ابراهیم اصالتی، مجری طرح‌های پالایش شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران هم درباره شرایط ایستگاه، پیش از آغاز پروژه، گفت: تجهیزات اندازه‌گیری کمی شامل سیستم پنـج مسیـر به قطـر ۲۰ اینـچ که هر کدام شامل تجهیزات Orifice Meter، تـرانسمیتـرهـای فشـار، دمـا، DP، Barton Recorder است و همه محاسبات در فلوکامپیوترهای مربوطه انجام می‌شد همچنین محاسبات کیفی جریان، از طریق ۶ مجموعه آنالایزر که ترکیبات گاز طبیعی، مرکاپتان، H۲S، Total sulfur، نقطه شبنم آب و نقطه شبنم هیدروکربن را آنالیز می‌کردند، انجام می‌شد.
وی بیان کرد: با توجه به قدیمی بودن تجهیزات و براساس اعلام نیاز بهره‌بردار، سیستم اندازه‌گیری و پایش کمی و کیفی جریان گاز ایستگاه میترینگ بازرگان، شامل آنالایزرها، سیستم محاسبات جریان، سوپروایزری، ترانسمیترها و ...، روزآمد و سیستم اندازه‌گیری و پایش کمی و کیفی به‌صورت کاملاً Redundant و الکترونیکی روزآمد در نظر گرفته شده است.
مجری طرح‌های پالایش شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران تصریح کرد: در این پروژه، یک سیستم اندازه‌گیری کمی، مبنای مبادلات مالی (Pay) در نظر گرفته شد به‌نحوی ‌که نبود قطعیت آن در محدوده مشخص و براساس استانداردهای بین المللی باشد؛ همچنین یک سیستم کاملاً مشابه نیز به‌صورت موازی و پشتیبان و مجزا، جریان گاز صادراتی را محاسبه کرده و مبنای چک این سیستم از لحاظ کیفی و کمی قرار می‌گیرد. هر یک از سیستم‌های کاملاً مجزا، به‌صورت Full Redundant در نظر گرفته شده و همه تجهیزات فوق تأمین و پروژه در مراحل پایانی است.
اصالتی درباره گروه اجرایی پروژه نیز گفت: مدیریت پروژه بر عهده مهندس علی فعلی است که با پشتیبانی کامل واحدهای مهندسی، پیمان و برنامه‌ریزی طرح و نیز همراهی شرکت‌های پیمانکار و مشاور، پروژه را در بهترین شرایط کیفی و مجهز به تازه‌ترین فناوری‌های روز دنیا تا تابستان ۱۴۰۲ تقدیم صنعت گاز خواهد کرد که در شرایط تحریم، تدوین ساز و کار اخذ تاییدیه‌های بین‌المللی و تهیه کالا از کشورهایی که شدیدترین رژیم تحریم علیه ما را دارند، هنری است که در این پروژه به خرج داده شده است.
انتهای پیام/.


کد مطلب: 9283

آدرس مطلب :
https://www.naftara.ir/fa/news/9283/کاهش-امکان-مناقشه-های-فنی-مالی-حوزه-صادرات-گاز-بین-ایران-ترکیه

نفت آرا
  https://www.naftara.ir