به گزارش پایگاه خبری تحلیلی
نفت آرا، در سال 1383 که شرکت ملی صادرات گاز ایران تأسیس شده بود، این شرکت مطالعات جامعی انجام داد که برپایه این مطالعات، برنامه ریزی شد که طی یک دهه، ایران به صادرات 500 میلیون مترمکعبی گاز در روز برسد. در واقع طبق این برنامه و مطالعات جامعی که برای آن انجام شده بود، باید در سال 1393 به صادرات روزانه 500 میلیون مترمکعبی گاز می رسیدیم.
اما امروز که 8 سال هم از چشمانداز 10 ساله این برنامه ریزی گذشته، صادرات گاز ایران روزانه حدودا یکدهم این هدفگذاری است و در فصول سرد سال نیز، با کسری در تأمین گاز مواجهایم به طوری که رسما ناترازی روزانه حداقل 250 میلیون مترمکعبی گاز به تأیید رسیده است.
ایران با مصرف 233 میلیارد مترمکعب گاز در طول سال، چهارمین مصرف کننده بزرگ گاز جهان است و در حالی که سالانه 250 میلیارد مترمکعب گاز در ایران تولید میشود، حدود 93 درصد گاز تولیدی کشور را در داخل مصرف میکنیم.
این حجم بالای مصرف و سهم بالای آن از گاز تولیدی کشور، نشان می دهد که یکی از دلایلی که به هدفگذاری صادرات 500 میلیون مترمکعبی روزانه گاز نرسیدیم و حتی کسری روزانه 250 میلیون مترمکعبی در تأمین گاز مورد نیاز مصارف داخلی داریم، همین مصرف بالای گاز است.
در بخش مصرف گاز نیز، سهم بخش خانگی در طول سال به 44 درصد میرسد، اما در این بخش (خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده) که مصرف در تابستان حدود 200 میلیون مترمکعب در روز است، مصرف در زمستان به بیش از 600 میلیون مترمکعب در روز میرسد و سهم مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده از متوسط 44 درصدی، در روزهای سرد زمستان تا 80 درصد نیز افزایش پیدا میکند.
در واقع در کنار تمامی مسائل ناشی از دیپلماسی منطقهای، عقبماندگی در توسعه زیرساختها و جذب سرمایه و ...، بحث مصرف بالای گاز در بخش خانگی و سهم 70 درصدی گاز در تأمین انرژی اولیه کشور، یکی از علل اصلی عقبماندگی ایران در سهمگیری از بازار جهانی تجارت گاز است.
ایران با صادرات حدود 18 میلیارد مترمکعب گاز در سال، سهمی 1.9 درصدی در تجارت جهانی گاز را در اختیار دارد. این درحالیاست که روسیه سهمی 25 درصدی و قطر سهمی 10 درصدی از تجارت جهانی گاز دارند.
انتهای پیام/.