کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

اختصاصی نفت آرا

نفت 200 دلاری در راه است؟/ نفت گران کورسوی امید ایران برای بازگشت به بازار جهانی

28 مهر 1400 ساعت 13:24

برخی تحلیلگران بر این باورند که قیمت نفت نه تنها در سال آینده صد دلار را رد خواهد کرد بلکه به 200 دلار در هر بشکه خواهد رسید.


به گزارش اختصاصی نفت آرا، در یک سال گذشته و با آغاز پاندمی کرونا این طلای سیاه ثبات قیمتی خود را از دست داد و در فصل بهار و تابستان گذشته بازار نفت نه تنها شاهد اوج گیری قیمت‌ها نبود بلکه ریزش بی سابقه ای در این بازار رقم خورد؛ کاهش تقاضا جهانی برای نفت، افزایش تولید نفت خام ایالات متحده آمریکا، کاهش قدرت تاثیرگذاری اوپک و نوسانات ارزش دلار از جمله عواملی هستند که در یک سال گذشته بازار نفت را ناپایدار کردند.
این روزها اما روند قیمت ها در بازار نفت بسیار صعودی است به طوری که هر بشکه نفت برنت در حال حاضر در مرز 85 دلاری قرار دارد؛ بررسی های صورت گرفته حاکی از آن است که قیمت نفت به بالاترین رقم ۳ سال گذشته رسیده است و پیش بینی ها حاکی از آن است که نفت به بشکه ای صد دلار نیز خواهد رسید.
دن بروئیلت، وزیر انرژی سابق آمریکا روز سه شنبه در مصاحبه با سی ان بی سی گفت: قیمت نفت به راحتی می تواند در پی مذاکرات ناموفق اوپک پلاس به 100 دلار در هر بشکه برسد.
وی در ادامه گفت: اما به همان اندازه که نفت صد دلاری محتمل است سقوط قیمت نفت نیز محتمل است واگر هیچ توافقی در زمینه تولید ایجاد نشود و کشورها تمایل به انجام کارهای خود و یا تولید بیشتر خلاف توافق اوپک را داشته باشند ممکن است قیمت نفت سقوط کند.
رضا پاکدامن، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار نفت آرا ودر پاسخ به این پرسش که نفت صد دلاری بازارهای خارجی را به سمت ایران هدایت می کنند یا خیر؛ گفت: قیمت یکی از اصلی ترین پارامترهای تجارت ایران با کشورهای خارجی است اما باید توجه داشته باشیم که مشکلات بین المللی خصوصا رفتار آمریکا می تواند کشورهای تولیدکننده نفت دیگر را برای افزایش تولید ترغیب کند و کماکان کشور ما از مزایای صادرات نفت بالا محروم بماند.
وی در ادامه گفت: کشورهایی مانند عربستان و روسیه همواره به عنوان رقیب ایران در بازار نفت حضور داشته اند و این موضوع که با بالا رفتن قیمت نفت و بالا رفتن تقاضا کشورها در پی تامین نیازهای خود برمی آیند طبیعی است اما موانع سیاسی نیز عامل تعیین کننده ای در تبادلات تجاری است که همواره در بازار نفت اثر گذار بوده است.
پاکدامن در ادامه در اشاره به این موضوع که ایالات متحده اخیرا از اوپک خواسته است تا تولید خود را افزایش دهد اما این اتفاق نیافتاده است؛ گفت: ایالات متحده آمریکا خود یکی از کشورهای بزرگ صادر کننده نفت است و نسبت به چند دهه گذشته تحولات گسترده ای را پشت سر گذاشته است و خود می تواند در بازار جهانی نفت تاثیر گذار باشد و تجربه نشان داده است که آمریکا مشخصا عربستان را می تواند برای افزایش تولید نفت ترغیب کند.
وی در ادامه افزود: این موضوع که عربستان چقدر می تواند به تعهدات اوپک پایبند باشد و منافع جمعی اوپک را در نظر بگیرد جای بحث دارد و در صورتی که روابط سیاسی ما با عربستان بهبود پیدا کند انتظار می رود که عربستان از نفت به عنوان یک اهرم فشار استفاده نکند و برای منافع جمع و خود سقف تولید را رعایت کند و در نتیجه بازگشت نفت ایران به بازار از دو سو به تحریم ها و روابط سیاسی ایران با عربستان سعودی باز می گردد.
پاکدامن در ادامه گفت: عادی سازی روابط ایران و عربستان سعودی و آرام گرفتن تنش ها تاثیرات خود را بر روی بازار نفت خواهد گذاشت و ایران می تواند از این عادی سازی روابط نفع ببرد.
این کارشناس اقتصادی در آخر گفت: طی سال های اخیر چرخشی در مواضع عربستان در مقابل ایالات متحده آمریکا به وجود آمده است و روابط این دو کشور به شکل سنتی سابق نیست که عربستان مطیع دستورات آمریکا باشد و انتظار می رود که عربستان به توافق اوپک متعهد باشد و کشورهای خارج اوپک مانند روسیه نیز همین وضعیت را دارند و گفتنی است که در شرایط فعلی بسیاری از کشورها تحت رکود اقتصادی حاصل از کرونا به نفت نیاز پیدا کردند.
چرا روند قیمت نفت صعودی شد؟
تحلیلگران بازار انرژی جهان دلایل گوناگونی را برای افزایش قیمت نفت به بالاترین قیمت در سه سال گذشته می‌دانند؛ بسیاری از تحلیلگران وقوع طوفان در ایالات متحده به ویژه در میدان‌های استخراج نفت در کنار تحرک بیشتر صنایع جهان و افزایش تقاضای جهانی برای نفت خام در دوره پس از کرونا را از مهمترین دلایل این افزایش قیمت ارزیابی کرده‌اند. از سوی دیگر افزایش جهانی قیمت گاز و انرژی به ویژه در کشورهای اروپایی نیز از نگاه برخی کارشناسان عاملی بود که باعث فشار بر نفت خام و به افزایش قیمت آن منجر شد.
از طرف دیگر کاهش سطح سرمایه گذاری ها در حوزه نفت و انرژی در یک ساله گذشته یکی از دلایل وضعیت موجود است که کرونا سهم اصلی را در آن داشته است؛ البته تعهد شرکت‌های تولید نفت و انرژی برای کاهش میزان کربن تولیدی نیز از دیگر دلایل این رویداد است. همچنین شرایط بد آب و هوایی نیز در کاهش عرضه بی تأثیر نبودند و به همین دلیل است که بانک آمریکا اعلام کرده است اگر زمستانی سردتر از حد معمول داشته باشیم، قیمت نفت در آینده به ۱۰۰ دلار در هر بشکه خواهد رسید.
تارنمای «اویل پرایس» به نقل از برخی معامله گران حتی از نزدیک شدن قیمت نفت خام به ۲۰۰ دلار در پایان سال میلادی آینده هم سخن گفته است؛ این تارنمای تحلیلی در حوزه انرژی معتقد است بحران انرژی در اروپا و آسیا نشانه‌هایی از بدتر شدن اوضاع در فصل سرما است.
براساس داده‌های" ICE Futures Europe "گزینه نفت برنت سه رقمی از سوی معامله گران فعال شده است و بسیاری اعتقاد دارند این معامله گران در حال شرط بندی روی نفت ۲۰۰ دلاری برای سال آینده هستند.
 
 
.
 
 
 


کد مطلب: 1773

آدرس مطلب :
https://www.naftara.ir/fa/news/1773/نفت-200-دلاری-راه-گران-کورسوی-امید-ایران-بازگشت-بازار-جهانی

نفت آرا
  https://www.naftara.ir