نفت ارا: عیسی بزرگ زاده روز دوشنبه در نشست خبری درباره آخرین وضعیت بارش ها در کشور اظهار داشت: میانگین بارشها از ابتدای مهر امسال تا آخر آذرماه ۴۱.۴ میلیمتر بوده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۳ درصد کاهش دارد.
وی با بیان اینکه کاهش بارش ها سبب شده تا بسیاری از استانها با چالش تامین آب روبرو باشند، افزود: اگر زمستان این کاهش جبران نشود، نگرانی درباره تامین آب در کشور بسیار جدی تر خواهد شد.
بزرگزاده با بیان اینکه حتی اگر میزان بارش ها نرمال شود به دلیل خشکسالیهای متمادی باز تنش آبی خواهیم داشت، بر ضرورت جدی گرفتن مدیریت مصرف تاکید کرد و گفت: اگر مدیریت نکنیم ناگزیر به سمت تامین آب از سفره ها خواهیم رفت که پیامد آن تشدید فرونشست خواهد بود.
سخنگوی صنعت آب افزود: به جز سه استان گیلان، مازندران و خراسانرضوی، سایر استانها با کم بارشی از یک تا ۸۸ درصدی روبرو هستند.
کاهش ۸ درصدی پرشدگی سدها نسبت به دوره بلندمدت
بزرگ زاده درباره میزان پرشدگی مخازن سدهای کشور که حدود ۴۳ درصد است، گفت: حجم پرشدگی فعلی سدهای کشور تقریباً مشابه سالهای گذشته در این تاریخ است اما نسبت به متوسط بلندمدت حدود هشت درصد کمتر است.
وی با بیان اینکه درصد پرشدگی در برخی سدها کاهش شدیدی نسبت به سال گذشته داشته است، خاطرنشان کرد: سد زایندهرود در اصفهان، سد ۱۵ خرداد در استان قم، سدهای استقلال، شمیل و نیان و سرنی در استان هرمزگان، سد نساء در کرمان و سد کمالصالح در استان مرکزی که کمتر از ۱۶ درصد پرشدگی دارند و سد رئیسعلی دلواری بوشهر که ۴۱ درصد پرشدگی دارد، از این جمله هستند.
نگرانی درباره وضعیت منابع آبی تهران
سخنگوی صنعت آب کشور گفت: پنج سد تامین کننده آب شرب تهران در ضوعیت خوبی قرار ندارند، به طوری که از ابتدای سال آبی تا اول دی ماه سال جاری حجم مخازن سدهای استان تهران بین ۲ درصد (سد لار) تا ۵۴ درصد (سد طالقان) بوده و میانگین پرشدگی در کل حدود ۱۹ درصد است.
بزرگ زاده افزود: میانگین حجم ذخیره این سدها تا آخر آذر ماه حدود ۵۷۳ میلیون مترمکعب بوده است و این به معنای آن است که تهرانیها همچنان در وضعیت تنش آبی هستند و مدیریت مصرف در این برهه بسیار حائز اهمیت است.
وی، نسبت به تنش آبی در کشور هشدار داد و گفت: با توجه به وضعیت بارشها در پاییز و پیشبینیها در زمستان، نگرانیها در مورد وقوع تنش آبی در بخشهای مختلف مصرف جدی است و به همین علت صرفهجویی در مصرف آب امری الزامی است.
سخنگوی صنعت آب افزود: ما از چهرههای فرهنگی تأثیرگذار در جامعه اعم از چهرههای هنری، ورزشی، اساتید دانشگاه و سازمانهای مردمنهاد تقاضا داریم در یک پویش عمومی به موضوع کاهش مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی و خانگی بپردازند و در تامین آب پایدار برای همه مردم به دولت و کشور کمک کنند.
بزرگزاده خاطرنشان کرد: لازم است دستگاهها و نهادهای اداری و دولتی، پویش کاهش مصرف آب را در زیرمجموعه خود راهاندازی و گزارش اقدام های خود را به عموم مردم ارائه کنند.
وی ادامه داد: مطلوب وزارت نیرو این است که با تأمین بودجه آبرسانی پایدار برای کانونهای جمعیتی داشته باشیم و اصلاً به سراغ روشهای اضطراری برای تأمین آب نرویم.
سخنگوی صنعت آب کشور افزود: با وجود احساس خطر مسئولان کشور نسبت به وضعیت تأمین آب، اما در بودجههای جاری کشور، رقمی متناسب با حل این بحران دیده نمیشود.
وی ادامه داد: ما از مسئولان سازمان برنامه و بودجه انتظار داریم همانگونه که تاکید رئیس جمهوری است در تدوین پیوستهای بودجه ۱۴۰۴ عنایت ویژهای به بخش آب داشته باشند.
سخنگوی صنعت آب کشور بر ضرورت توجه ویژه به بخش آب در بودجه سال آینده تاکید کرد و گفت: در سخنان روزهای اخیر بالاترین مقام های قوای مقننه و مجریه، مهمترین معضل فعلی کشور، بحران آب و تنش آبی مطرح شده که حل آن حتی از برطرف کردن معضل برق نیز سختتر شده و رئیس جمهور نیز از وضعیت مصرف آب با عنوان «فاجعه» یاد کرده است.
بزرگ زاده افزود: با وجود این تعابیر و احساس خطرها، شاهدیم که در اعتبارات و بودجههای جاری کشور، رقمی متناسب با حل این بحران بخش آب دیده نشده است.
وی یکی از مشکلات بخش آب کشور در چند دهه گذشته را واقعی نبودن قیمت آب دانست و خاطرنشانکرد: این درحالی است که قیمتهای تکلیفی آب فاصله معناداری با قیمت تمام شده دارد و تبدیل به مشکل اساسی و ناترازی در اقتصاد آب شده و اعتبارات عمومی و بودجه سنواتی نیز به شدت دچار محدودیت است.