کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

وضعیت اسفناک برداشت ایران از چاه های مشترک با کشورهای عربی

28 بهمن 1402 ساعت 11:41

یک کارشناس انرژی گفت: این روز‌ها عربستان و کشور‌های همسایه در حال بهره برداری از مخازن مشترک هستند و ما فقط تماشا می‌کنیم. به عنوان مثال عربستان در فاز «میدان گازی فرزاد ای» کار می‌کند و همچنین در میدان مشترک «فرزاد بی» هم مشغول است. اما ما حتی یک متر مکعب از این دو میدان بهره برداری نکرده ایم. همچنین عراق در میدان مجنون که با میدان آزادگان ما مشترک است، چاه زده و برداشت قابل توجهی دارد.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نفت آرا، هدایت الله خادمی، کارشناس انرژی با اشاره به محدودیت‌های فروش نفت ایران در بازار جهانی اظهار داشت: در حالی که کشور‌های حوزه خلیج فارس در فضایی مملو از سود نفت شان را می‌فروشند و می‌توانند با مشتریان چانه بزنند  اما ما در ایران به دلیل تحریم شرایط دشواری داریم. در واقع نفت ایران خریدار ندارد و به همین دلیل مجبوریم به خریداران سنتی که چین و هند هستند، تخفیف‌های آنچنانی بدهیم و با خواسته هايشان راه بیاییم. با این توضیح که هند هم دیگر مثل گذشته رغبتی برای معامله نفتی با ایران ندارد تا مشکلات مان بیش از پیش شود. 
عضو کمسیون انرژی مجلس دهم در ادامه گفت: چین هم در شرایطی حاضر به عقد قرارداد با ما است که با آگاهی از محدودیت‌های بین المللی ایران، نرخ پایین پیشنهاد می‌دهد و دنبال منعت خودش است. به همین دلیل به دوستان نفتی که از فروش نفت خبر می‌دهند باید گفت، دلار‌های نفتی ادعایی تان چه اثری در فضای اقتصادی می‌گذارد و چرا با وجود این ادعای تان کسری بودجه جبران که نشد، بدتر از گذشته هم شده است. در واقع نفت را به قیمتی پایین‌تر از پیش بینی شده می‌فروشیم تا در تامین بودجه بمانیم و شرایط اقتصادی بیشتر از همیشه به مردم فشار بیاورد. همانطور که در سال جاری کاهش ارزش بیشتر ریال و در نتیجه تشدید فقر را شاهد بودیم. مشکل اینجا است که نفت را با روال طبیعی نمی‌فروشیم و به همین دلیل بحران‌های مان ماندگار هستند. 
او افزود: کار به جایی رسیده است که وزارت راه هم برای ساخت ریل به سازنده نفت می‌دهد که این روند به طور ملموسی آسیب رسان است و دارایی نفتی کشور حیف و میل می‌شود. به همین دلیل باید یکبار برای همیشه بنشینیم و راهی برای برون رفت از این تنگنا پیدا کنیم تا بتوانیم در بازار جهانی نفت دستِ بالا داشته باشیم و بتوانیم از ضرفیت غنی‌ای که از آن برخورداریم، بهره لازم را ببریم. 
مدیرعامل سابق حفاری شمال تصریح کرد: آقایان مسئولی که این روز‌ها فروش نفت را فتح الفتوح می‌دانند، باید پاسخ بدهند که چرا تولید نفت مان به کمترین میزان رسیده است. به طوریکه الان روزانه کمتر از سال ۱۳۸۹ است که ظرفیت تولیدمان در آن سال به ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه رسیده بود. اما الان که ۱۳ سال گذشته است، ظرفیت تولیدمان به جای اینکه ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه برسد، رقم نازل سه میلیون و خرده‌ای تولید می‌کنیم. 
نماینده ادوار مجلس همچنین اظهار داشت: در شرایط تحریم آنچنان که رهبری توصیه کرده بودند، باید انجام می‌دادیم و از خام فروشی پرهیز می‌کردیم. سئوال این است، چرا با خام فروشی سرمایه‌های کشور را به راحتی به باد می‌دهیم؟ چرا به فکر راه اندازی پالایشگاه و تاسیسات دیگر نمی‌افتیم؟ اگر بتوانیم به این مهم دست پیدا کنیم، فرآورده‌‌های نفتی را می‌توانیم با قیمت چند برابر به خریداران عرضه کنیم. با این توضیح که فرآورده‌‌های نفتی در ذیل تحریم نمی‌گنجند و می‌توانیم در امر صادرات توفیق داشته باشیم. 
وی افزود: این روز‌ها عربستان و کشور‌های همسایه در حال بهره برداری از مخازن مشترک هستند و ما فقط تماشا می‌کنیم. به عنوان مثال عربستان در فاز «میدان گازی فرزاد ای» کار می‌کند و همچنین در میدان مشترک «فرزاد بی» هم مشغول است. اما ما حتی یک متر مکعب از این دو میدان بهره برداری نکرده ایم. همچنین عراق در میدان مجنون که با میدان آزادگان ما مشترک است، چاه زده و برداشت قابل توجهی دارد. همچنین سعودی‌ها از میدان نفتی «فروزان» در روز ۳۰۰ هزار بشکه نفت برداشت می‌کند، اما ما ۳۵ هزار بشکه استخراج می‌کنیم. همچنین قطر در پارس جنوبی فعالیت‌هایی توام با منفعت سرشار دارد و ایران تا امروز کار خاصی انجام نداده است. 
خادمی در پایان گفت: بی تدبیری و سوءمدیریت در فضای نفتی بیداد می‌کند و به همین دلیل شاهد هدر رفت نفتی باشیم که دارایی اصلی و ارزشمند کشور به شمار می‌رود.
انتهای پیام/.


کد مطلب: 13788

آدرس مطلب :
https://www.naftara.ir/fa/news/13788/وضعیت-اسفناک-برداشت-ایران-چاه-های-مشترک-کشورهای-عربی

نفت آرا
  https://www.naftara.ir