به گزارش نفت آرا به نقل صداوسیما، مدیرعامل اتحادیه گیاهان دارویی خراسان رضوی گفت: "کروسین" اصلیترین عامل رنگدانه زعفران و ترکیبی دارویی با خواص بیشمار است که در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد.
پریسا مردانی با بیان اینکه، این کارخانه ظرفیت تولید سالانه دستکم یک تن کروسین دارویی را خواهد داشت افزود: برای مرحله دوم بهره برداری از این طرح، تولید کروسین غذایی و آرایشی و بهداشتی در دستور کار است و نیز تولید عصاره زعفران و آنتوسیانین گلبرگ زعفران از دیگر تولیدات مهم این کارخانه خواهد بود.
وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص فرآوری زعفران، و راهبردی بودن این محصول برای ایران، بر لزوم استانداردسازی مشتقات استحصال شده از زعفران برای ورود به بازارهای جهانی تاکید کرد و گفت: با فرآوری زعفران علاوه بر جلوگیری از خام فروشی، میتوان ارزش افزوده چندین برابری را وارد کشور کرده و جایگاه ایران، به عنوان بزرگترین تولیدکننده زعفران دنیا حفظ کرد.
مدیرعامل اتحادیه گیاهان دارویی استان خراسان رضوی با بیان اینکه این واحد در سولهای به مساحت ۲۰۰مترمربع اجرا میشود، اظهار کرد: این کارخانه برای ۳۰نفر به صورت مستقیم و برای ۱۰۰نفر به صورت غیرمستقیم ایجاد اشتغال میکند.
وی سرمایه گذاری اولیه برای آغاز اجرای این کارخانه را ۱۰۰میلیارد ریال عنوان و بیان کرد: ۵۰۰میلیارد ریال نیز برای تکمیل و اجرای تمام بخشهای این واحد تولیدی در نظر گرفته شده است که توسط بخش خصوصی تامین میشود.
مردانی با اشاره به اینکه از هر ۱۰کیلوگرم زعفران، یک کیلوگرم کروسین گرفته میشود، که بیش از ۱۰میلیارد ریال ارزش داشته و به عنوان عصاره مهمی در تولید محصولات بهداشتی، غذایی و آرایشی کاربرد دارد گفت: کروسین در واقع عامل رنگ گیاه زعفران است که خواص دارویی بسیار زیادی نیز دارد و با خلوص ۹۹.۹۸درصد در سطح آزمایشگاهی در مشهد تولید شده است.
وی ادامه داد: از جمله خواص کروسین میتوان به پیشگیری از بروز بسیاری بیماریها مانند سرطان و بیماریهای قلبی و عروقی و درمان اختلالات شبکیه چشم و درمان آلزایمر اشاره کرد.
وی ادامه داد: کروسین با سه خلوص متفاوت شامل خلوص بالای ۹۸درصد برای مصارف دارویی، خلوص ۵۰تا۶۰ درصدی به منظور مصارف غذایی و خلوص بین ۲۰تا۳۰ درصدی برای مصارف آرایشی و بهداشتی تولید شده است و همچنین عصاره مایع و پودری زعفران و استخراج آنتوسیانین گلبرگ زعفران نیز در مقیاس آزمایشگاهی در حال حاضر قابل ارائه است.
زعفران ارزشمندترین گیاه بومی کشور است که قدمت کشت آن در مناطق جنوبی و مرکزی خراسان حداقل به ۷۰۰سال میرسد، بی شک زعفران یا طلای سرخ از جمله محصولات مهم و راهبردی کشاورزی است که ویژگیهای مهمی همچون سازگاری با اقلیمهای کویری و مناطق کمآب، به دلیل کارایی بالای مصرف آب، اشتغال زایی بالا و ارزش اقتصادی بالا و ارزآوری مناسب آن را به محصولی ارزشمند بدل کرده است.
میزان تولید زعفران استان خراسان رضوی در سال گذشته ۳۰۲تن از سطح حدود ۹۱هزار هکتار بوده است و عملکرد تولید آن نیز معادل بیش از ۳کیلوگرم در هر هکتار است که امسال پیش بینی میشود به دلیل خشکسالی با کاهش ۲۵درصدی تولید مواجه شود.
زعفران به طور میانگین به ۲۱۰نفر روز نیروی کار در سطح هر هکتار کشت نیاز دارد. بر این اساس هر هکتار کشت زعفران حدود یک نفر اشتغال دائم در حوزه تولید ایجاد میکند.
شمار بهرهبرداران زعفران استان خراسان رضوی در سال۹۹ حدود ۱۱۷هزار نفر بوده است که با احتساب هر خانواده ۵نفر، جمعیتی بالغ بر ۵۸۰هزار نفر را شامل میشود.