به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نفت آرا،در حال حاضر چین، بزرگترین تولیدکننده و مصرفکننده متانول جهان است. بیشتر متانولی که در چین مورد استفاده قرار میگیرد توسط صنایع داخلی تولید میشود. میزان تولید متانول چین، بیش از۵۰ میلیونتن و میزان واردات این کشور بیش از ۱۲ میلیون تن تخمین زده میشود.
چین دارای منابع فراوان زغالسنگ است و به همین دلیل حدود بیش از ۶۰ درصد خوراک واحدهای متانول چین زغالسنگ و مابقی گاز کک و گاز طبیعی است. بخش دیگر متانولی که در چین مورد استفاده قرار میگیرد، از کشورهای غرب آسیا همچون ایران و عربستان، آسیای جنوب شرقی، آمریکای جنوبی و ایالات متحده آمریکا وارد میشود.
البته نمیتوان خوراک زغالسنگ را برای چین به عنوان یک خوراک پایدار در نظر گرفت. چرا که خوراک زغالسنگ محدودیتهای محیط زیستی دارد و نمیتوان تا سالیان طولانی به آن تکیه کرد. همچنین واردات زغالسنگ از مغولستان و تولید برق از زغالسنگ در چین به طور قابل توجهی افزایش یافته است که منجر به افزایش قیمت زغالسنگ شده و چین دیگر نمیتواند برای این محصول یارانه بیشتری وضع کند.
در نتیجه حاشیه سود تولید متانول و محصولات پاییندستی با افزایش قیمت زغالسنگ مختل شده است. در این شرایط چین بیش از پیش به واردات متانول متکی خواهد شد و ناچار است بخش زیادی از متانول مورد نیاز خودرا از طریق واردات تأمین کند.
میزان مصرف متانول در واحدهای MTO/MTP چین به ۵۰ میلیون تن میرسد
تا قبل از سال ۲۰۱۰، تقاضای متانول چین به نسبت سایر محصولات پایه پتروشیمی، بسیار کم بود. اما این کشور از سال ۲۰۱۰، صنایع پاییندست متانول را در سه بخش MTO/MTP، فرمالدئید و استیک اسید، به شکل کاملا دولتی توسعه داده است.
صنایع فرمالدئید و استیک اسید در چین به شکل قابل توجهی توسعه پیدا کردند و متانول، به واسطه قیمت مطلوب، حمل و نقل آسان و عدم نیاز به منابع نفتی جهت تولید، به یک خوراک محبوب در صنایع پتروشیمی این کشور تبدیل شد.
این کشور واحدهای MTO را توسعه داد تا بتواند خلا وجود نفت خام و نیاز بالای الفینها در این کشور را برطرف کند. در نتیجه توسعه این واحدها، چین که پیش از این به وارد اتیلن و پروپیلن متکی بود، در تولید این محصولات خودکفا شده و زنجیره ارزشمند این دو ماده پایه پتروشیمی را توسعه داد.
در حال حاضر کشور چین، با توسعه واحدهای MTO، تولید جهانی متانول را دچار تحول کرده است. این کشور با سرمایهگذاری گسترده بر توسعه پروپیلن، توانسته است صنعت پتروشیمی را به شکل قابل توجهی توسعه دهد و بزرگترین صنعت پتروشیمی جهان را در اختیار داشته باشد.
تا سال ۲۰۳۲، میزان تقاضای متانول به عنوان سوخت و میزان استفاده از متانول در واحدهای MTO روند افزایشی خواهد داشت و میزان استفاده از متانول در زنجیره ارزش، تقریبا ثابت خواهند ماند. اما پیشبینی میشود از سال ۲۰۳۲ تا سال ۲۰۵۰، میزان تقاضای واحدهای MTO تقریبا ثابت بماند و میزان استفاده به عنوان سوخت و غیره، روند کاهشی داشته باشد. پیشبینیها نشان میدهد در این سالها میزان مصرف متانول در واحدهای تولید الفین چین در محدوده ۴۵ تا ۵۰ میلیون تن در سال نوسان کند.